fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Znate li šta zači ovaj saobraćajni znak koji često zbunjuje vozače?

Na auto-putevima kroz Nemačku, ono koji kolima kroz tu zemlju putuju kolima, narandžastu strelicu mogu da vide na onim mestima gde mreža auto-puteva dovoljno gusta.

blank
Foto: Pixabay

Pored saobraćajnih znakova koji svugde u svetu prepoznatljivi i svima dobro poznati, postoje i oni drugi, specifični po tome što se mogu naći samo na putevima pojedinih zemalja.

Takav je i ovaj sa narandžastom strelicom na beloj podlozi, koji se može naći na putevima u Nemačkoj, koji često zbunjuje strancima koji kroz tu veliku zemlju putuju kolima.
Ovaj saobraćajni znak označava „obilazak“. Umesto nama poznatog znaka sa istim značenjem, koji vozaču izričito nalaže skretanje sa saobraćajnice kojom se kreće (najčešće zbog radova na putu), ovaj znak nije obavezujući za vozače već predstavlja sugestiju.

Žuta strelica se najćešće postavlja na isključenjima sa auto-puteva, uz putokaze koji upućuju na pravce ka određenim destinacijama. On sugeriše alternativnu i često manje prometnu putanju do željenog odredišta, na kojoj ređe dolazi do gužvi i zastoja.

Prestanak preusmeravanja, odnosno kraj takve deonice puta označava se znakom iste takve, samo dijagonalno precrtane, narandžaste strelice.

Izvor: Telegraf.rs