fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Znate li koliko saobraćajnih prekršaja godišnje naprave diplomate?

Automobili s diplomatskim tablicama se često čine nedodirljivim u saobraćaju, a ponekad se tako i ponašaju. Običaji su gotovo isti na svetskom nivou pa se diplomate uglavnom mogu izvući bez većih posledica za prekršaje.

blank
Foto: Revijahak.hr

Evo vam jedan primer… Strane diplomate koje rade u Holandiji su prošle godine napravile saobraćajnih kazni u iznosu koji prelazi 300.000 evra. Budući da diplomate uživaju imunitet, ne mogu da budu kažnjeni pa je plaćanje kazni na dobrovoljnoj bazi, piše Revija HAK. U Holandiji je to oko 50 posto, navodi ministarska spoljnih poslova Sigrid Kaag u Zastupničkom domu Holandije.

U poređenju s 2019. godinom, broj saobraćajnih prekršaja od strane diplomata se u 2020. smanjio za 71,5 posto na nešto manje od 8.000 prekršaja. U 2019. bilo ih je više od 28.000. Pad se pripisuje i koronavirusu, odnosno lockdownu.

Ambasade zemalja s diplomatima koji vrlo često greše ili čine ozbilnije prekršaje, takođe su upozorene preko Ministarstva spoljnih poslova. To se dogodilo čak 13 puta između 1. maja 2020. i 30. aprila 2021.

Izvor: Revijahak.hr