fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Zašto više niko ne veša CD-ove ispod retrovizora?

Compact disk obešen na retrovizor. Ovaj prizor pamte svi koji imaju dovoljno godina. Devedesetih je to bio popularan komad opreme, a često smo ih viđali i u taksijima.

blank
Foto: automobili.ba

Devedesetih godina prošlog veka u automobilima su se počeli pojavljivati ​​razni, ponekad praktični, a ponekad čudni dodaci. Jedan od njih bio je CD obešen na retrovizor.

Treba krenuti od činjenice da je CD 90-ih bio na neki način sinonim, možda ne luksuza, ali svakako dobre finansijske situacije. Kad su se počeli pojavljivati ​​na retrovizorima, kasete su još uvek dominirale. Originalni CD-ovi su u to vreme bili prilično skupi.

Diskovi su tada takođe bili deo prvog talasa “tuninga”, koji se bitno razlikovao od fenomena koji se događa danas. U svakom slučaju, prvi automobili uvezeni u zemlju obično su bili toliko vredni da se malo ljudi usuđivalo napraviti dalje promene.

CD na retrovizoru imao je i drugu “funkciju”. Zbog toga se mogao videti ne samo u automobilima “ulepšanim” prema savremenoj modi, već i na primer, taksijima ili potpuno običnim automobilima u vlasništvu običnih građana.

CD je prerastao u urbanu legendu prema kojoj se trebao suprotstaviti radarskom merenju brzine. Odsjaj CD-a je trebao nekako ometati rad ručnih policijskih radara. Ova metoda, naravno, nikada nije uspela, što su verojatno saznali mnogi vozači koji su imali ove CD-e na svojim retrovizorima kao “anti-radar”. Ova metoda nije štitila od novčanih kazni. Štaviše, mogao je pridoneti kazni sa još većim iznosom. CD je zbog svoje veličine mogao ograničiti vidno polje, pa čak i zaslepiti druge vozače svojom reflektirajućom površinom.

Izvor: automobili.ba