fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Evo zašto svi automobili nemaju otvor za točenje goriva na istoj strani

Položaj poklopca rezervoara goriva na automobilu često je jedno od najvećih nerazjašnjenih pitanja u automobilizmu.

blank
Foto: stu-tanktechnik.de

Jeste li se ikada zapitali zašto neki automobili imaju poklopce rezervoara goriva na levoj, dok drugi na desnoj strani? Ako jeste, postoji objašnjenje koje stoji iza toga. Naime, prema glasnogovorniku Forda Marku Schirmeru, inženjeri mogu slobodno postaviti poklopac za rezervoar goriva na onu stranu automobila na koju je najprikladnije kad se „tehnika“ spoji sa karoserijom.

I dok bi po jedna sa svake strane bila prilično zgodna, takvo nešto verojatno nećemo nikada videti, najviše zbog toga što električni automobili ne trebaju rezervoar goriva, a oni dolaze u velikom naletu, piše Jutarnji.

‘Postavljanje poklopca rezervoara uglavnom je faktor dizajna, lokacije komponenti poput motora i rezervoara goriva, rekao je Steve Yaeger iz Nissana. ‘Sa svim strukturama i komponentama smeštenim ispod vozila, inženjeri bi brzo naišli na ograničenja u pokušaju usmeravanja cevi za punjenje na istu stranu na svakom vozilu’.

Schirmer ističe kako Amerikanci preferiraju poklopac rezervoara na levoj strani svojih automobila, verojatno zato što im je tako lakše parkirati sa rezervoarom bliže pumpi za gorivo. Iz tog razloga, moguće je da u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu, Japanu, Indiji i drugim zemljama gde se vozi levom stranom puta, vozači preferiraju poklopac na desnoj strani.

Opet, ništa ne potvrđuje da je preferencija vozača faktor. Postoje propisi o tome gde treba postaviti poklopac rezervoara, ali ni oni ne određuju desnu ili levu stranu automobila. Trenutni propisi koji se odnose na sisteme goriva u automobilu zahtevaju da poklopac bude na najširem delu automobila, u unutrašnjosti od svih zgužvanih zona i sigurno od kapanja na vruće izduvne delove ili električne žice.

Robert Frank je za PBS Newshour naveo argumente ‘ravnoteže’, navodeći da kada bi svi automobili imali poklopac rezervoara na istoj strani, 50 posto pumpi na benzinskim stanicama bilo bi neiskorišćeno, a mi bismo morali više čekati u redu za gorivo.

Još jedna zanimljivost je da, u slučaju da se ne možete setiti na kojoj strani vašeg automobila se nalazi poklopac, jednostavno pogledajte dijamantni oblik strelica na meraču goriva na kontrolnoj ploči. On pokazuje stranu automobila gde je poklopac, a mogao bi vas poštedeti neugodnosti da se morate vratiti u automobil i premestiti ga.

Izvor: Jutarnji.hr