fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Zašto od dva identična Punta iz 2002. godine, jedan „pada“ na tehničkom, a drugi „prolazi“?

Posle ukidanja vanrednog stanja povećana je navala na tehničke preglede, a budući da je Srbija zemlja polovnjaka, vlasnike treba upozoriti na ove nelogičnosti.

blank
Foto: Shutterstock

Od kako su 5. jula 2018. godine usvojeni važeći propisi o izduvnim gasovima, prema kojima se na tehničkim pregledima meri njihova emisija, imajući u vidu starost voznog parka u Srbiji, česta tema postalo je to da li će i u kom broju naši četvorotočkaši uspeti da zadovolje propisane kriterijume.

Ona vozila koja ih ne zadovolje još uvek se ne isključuju iz saobraćaja, već je vlasnicima ostavljen rok da do 5. jula 2021. godine otklone sve njihove nedostatke.

Sada, posle ukidanja vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije korona virusa, povećana je navala na tehničke preglede. Navedeni propisi su na snazi, a budući da većinu voznog parka u Srbiji čine polovnjaci poslednjih godina i decenija uvezani sa Zapada, na tehničkim pregledima dolazi do veoma čudnih nelogičnosti.

O čemu je ovde reč pokazaćemo na primeru Fiata Punto druge generacije (na slici gore), veoma čestog na našim putevima i ulicma. U pitanju je Punto 2, prvi model, pre redizajna, a ne restilitovani 2b koji je u kragujevačkoj Zastavi sklapan kao Zastava 10.

Dva takva Punta iste godine proizvodnje – 2002. sa istim motorom od 1,2 litra, potpuno različito će se „provesti“ na merenju količine izduvnih gasova, u zavisnosti od datuma uvoza, odnosno datuma prve registracije u Srbiji.

Za ove automobila sa Euro 3 motorima italijanski proizvođač je propisao količnu ugljen-monoksida (CO) od 0,5, što bi te motore trebalo da čini ispravnima ukoliko ispunjavaju tu normu.

Međutim, prema našim popisima, za automobil prvi put u Srbiji registrovan 2009. granica za CO iznosi 4,5, a za auto registrovan 2014. godine ta granica iznosi gotovo neverovatnih 0,3. Dakle, čak 15 puta manje!

To znači da ukoliko ova dva potpuno identična automobila, uprkos skoro dvodecenijskoj starosti, na merenju pokažu vrednost CO od oko 0,4 (odnosno manju od čak 4,5 za one registrovane pre 2014.) oba bi trebalo da budu smatrana ispravnima, osim ukoliko su u Srbiji prvi put registovana 2014. godine i kasnije.

Apsolutno se slažemo da treba raditi na smanjenju emisije izduvnih gasova i podizanju ekološke svesti kod vozača, ali je činjenica da ovakav tretman identičnih automobila nema baš mnogo smisla.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *