fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Zašto kočnice škripe?

Često se dešava da se pri kočenju čuje neprijatan zvuk škripanja. To može značiti da su kočione obloge na pločicama i paknovima potrošene, ili da su napravljene od neadekvatnog materijala.

blank
Foto: Auto Keš

Funkcionisanje

Kočione pločice pretvaraju kinetičku energiju okretanja točkova u toplotnu energiju trenjem. U kočionim čeljustima se nalazi po par kočionih pločica koje na strani prema kočionom disku imaju frikcioni materijal. Kada pritisnemo pedalu kočnice, taj materijal dođe u kontakt sa diskom koji se okreće. Tanak sloj materijala se prenosi na disk, čime se stvara još veće trenje između pločice i diska. Na taj način se usporava disk i kompletan točak.

Usled ovakvog trenja troše se i pločice i diskovi. Pošto se računaju u potrošni materijal, kočnice se kontrolišu pri svakom servisu i menjaju po potrebi. Jasno je da u većini slučajeva moramo napraviti kompromis između veka trajanja i preformansi kočnica.

Kod doboš kočnica su stvari malo drugačije, ali je princip funkcionisanja isti – točak se zaustavlja trenjem između doboša i kočionih obloga na paknovima.

Materijali

Postoji mnogo tipova kočionih pločica, od onih za običnu uličnu vožnju do onih sa performansama za trkačke automobile. Uglavnom svaki proizvođač preporučuje neki tip kočionih pločica za svoje automobile. Takve kočnice imaju najbolji odnos između performansi, buke, brzine trošenja, cene… Najčešće se dešava da se originalni delovi stavljaju samo dok je vozilo u garanciji, a posle se traže zamenski.

Međutim, nisu sve kočione pločice istog kvaliteta. Razlikuju se, pre svega, od materijala od kog su napravljene. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Razlike se ogledaju u kočionim sposobnostima, brzini trošenja, nivou buke i uticaju na životnu sredinu.

Nekada je azbest, zbog svoje otpornsti na visoke temperature korišćen kao standardni materijal za kočnice. Međutim, zbog lošeg uticaja na ljudsko zdravlje, ovaj materijal se više ne koristi. Zamenjen je mineralnim vlaknima, celulozom, staklom, raznim sintetičkim vlaknima.

Kočione pločice od organskih materijala se prave od vlakana pomešanih sa staklom, kevlarom i ugljenikom. One su mekane, manje troše diskove i stvaraju manje buke. Slaba tačka im je temperatura. Kada dostignu maksimalnu temperaturu (koja nije previše visoka), skoro trenutno gube kočiona svojstva. Ove pločice su najjeftinije, a često se ugrađuju u nove automobile.

Polu-metalne kočione pločice se sastoje od čestica čelika, gvožđa, bakra, grafita… Ove pločice se sporije greju, bolje odvode toplotu sa diskova i duže traju. Ali, one su abrazivnije, brže troše diskove, prave više buke i prašine. Uglavnom se koriste na trkačkim automobilima.

Keramičke kočione pločice proizvode značajno manje buke i prašine. Traju malo duže od organskih i manje „jedu“ diskove. I ako su bolje od organskih, ne mogu se takmičiti sa polu-metalnim.

Škripanja u kočnicama se mogu javiti i zbog nekih drugih kvarova, međutim, najčešći problem je kvalitet materijala kočionih obloga. U svakom slučaju, ako imate bilo kakav problem sa kočnicama, obratite se servisu da biste otklonili sve sumnje.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *