fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Zašto je Golf 1 bio toliko popularan? (VIDEO)

Golf 1 je automobil koji je mnogima prirastao za srce, ali zbog čega?

blank
Foto: Volkswagen

Golf serije 1 se na oglasima može naći i za 350 evra, a kada se pojavio 1974. godine, Golf 1 je svojim dizajnom koji potpisuje Italijan Đorđeto Đuđaro predstavljao potpunu suprotnost tadašnjem Volkswagenovom bestseleru – „bubi“, kako po obliku karoserije, tako i u pogledu mehaničke koncepcije, piše B92.

Zaobljene linije „bube“ zamenio je „četvrtasti“ oblik Golfa, umesto vazduhom hlađenog motora postavljenog pozadi novi prodajni adut VW-a imao je vodeno hlađeni agregat u prednjem delu vozila, a i pogon je sa zadnjih preseljen na prednje točkove.

Dizajn ovog automobila je inspirisao brojne druge modele poput Ford Escort ili Opel Kadet, ali i mnoge druge, a treba reći da se Golf 1 prodao u više od 6 miliona primeraka…

Čak i u bivšoj Jugoslavili se smatrao kao domaći automobil, pošto se sklapao u Sarajevu i imao oznaku TAS…

Što se motora tiče, Golf 1 je imao različite motore za različita tržišta, a najpopularniji je bio 1.1-litarski koji je davao 50 KS i takođe benzinski 1.3-litarski koji je proizvodio 60 KS.

Postojao je i 1.5-litarski dizel motor koji je takođe mogao da isporuči 50 KS, a bile su i jače verzije 1.6 GTI od 110 KS i 1.8 GTI od 112 KS.

Interesantan paket nemačkog proizvođača…

Izvor: B92.net