fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Zašto je dobro uključiti klima-uređaj u automobilu zimi?

Mnogi vozači i dalje odustaju od korišćenja klima uređaja sa dolaskom jesensko-zimske sezone. Međutim, reč je o grešci koja dugoročno neće doneti uštede. U ovom članku ćemo objasniti zašto je važno koristiti klima uređaj zimi.

blank
Foto: automobili.ba

Naviku “gašenja” klima uređaja sa dolaskom zime razvio je značajan broj vozača i još uvek je se pridržava, čak i ako redovno menjaju automobil za noviji model. Isključivanje klima uređaja u vreme koje nije leto najčešće je povezano sa problemima sa potrošnjom goriva.

Odavno je poznato da aktivirani sistem neznatno povećava potrošnju goriva (procenjeno za cca 0,5-1,5 litara po satu rada motora). Vozači na ovaj način žele smanjiti račune za gorivo koji su već zimi povećani, a koji proizlaze, između ostalog, od vožnje na zimskim gumama sa većim otporom kotrljanja. Drugi razlog je spremanje klimatizacijskog sistema u doba godine kada to nije neophodno. Na taj će mu se način, teoretski, produžiti vek trajanja, a time i – ređe servisirati. Nažalost, upravo suprotno.

Klima uređaj mora raditi redovno

Nekorišćenje klima uređaja veći deo godine (jer traje manje-više onoliko koliko nema neugodnih vrućina) sigurno neće produžiti vek trajanja sistema. To je zbog karakteristika njegovog rada. Zahteva redovno dopunjavanje rashladne tečnosti, koja je ujedno i nosač ulja za “srce” celog sistema, odnosno kompresor klima uređaja. Ako se sistem klimatizacije ne koristi duže vreme, stvari sadržane u rashladnoj tečnosti će se raslojiti, tj. mazivo će se odvojiti od samog rashladnog sredstva. Dakle, nakon pokretanja sistema nakon duže pauze, kompresor više ne radi sa odgovarajućim podmazivanjem što vrlo negativno utiče na njegovo stanje. Osim toga, stagnacija u radu klima uređaja doprinosi koroziji nekih delova sistema. Novi deo, zavisno o modelu automobila, košta od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura, pa je lako izračunati koliko ćemo “uštedeti”.

Redovno uključujte klima uređaj

Iz gornjeg pasusa lako je zaključiti da duga pauza u radu klima uređaja nije preporučljiva. Naravno, iz tog razloga ga ne moramo paliti svaki put kada uđemo u auto tokom zime. Serviseri klima uređaja preporučaju da ga pokrenete barem jednom sedmično na nekoliko minuta , kako bi se celi sistem potaknuo na život i sprečio raslojavanje rashladnog sredstva. Na taj ćemo način biti sigurni da će sistem imati adekvatno podmazivanje i nećemo doživeti nikakva iznenađenja pri pokretanju leti.

U toplijim danima uloga klima-uređaja je jasna – sistem hladi vazduh iznutra, što drastično poboljšava udobnost putovanja, ali i sigurnost (nije nam dosadno kao kad smo u vrućem autu). Zimi se može koristiti kao normalno grejanje, ali uz nekoliko “bonusa”. Klima uređaj isušuje vazduh , što znači da brzo i efikasno otklanja neugodne tegobe u vidu zamagljenih prozora. Osim toga, smanjuje rizik od taloženja vlage na plastiku i presvlake sedišta: dugoročno to dovodi do procesa truljenja, što ne dovodi u pitanje samo estetske nego i zdravstvene probleme. Pogotovo zimi, kada na jakni ili cipelama unosimo još više vlage u auto. Stoga se isplati koristiti klimu redovno, pa makar samo da bi se uklonilo što više vode po unutrašnjosti automobila.

Redovno korišćenje klima uređaja zimi ne oslobađa vas od obaveze kontrole nivoa rashladne tekčnosti u sistemu: čak i ako je potpuno funkcionalan, gubi oko 10-15% godišnje, a što je manje tečnosti, to kompresor klima uređaja radi u težim uslovima. Zato je preporučljivo nadopunjavati nivo rashladne tečnosti čak i svake godine, na primer pri zameni guma.

Izvor: automobili.ba