fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Započnite odmor na bezbedan način – Saveti za bezbednu vožnju

Sa početkom letnjeg raspusta i sezone godišnjih odmora veliki broj naših sugrađana se već uputio ili planira da se uskoro uputi na odmor na neku od destinacija koje često podrazumevaju i višečasovnu vožnju do istih.

blank
Foto: loriklaszlo/Depositphotos

Nažalost, neminovni pratilac povećanog broja putovanja jeste i porast broja saobraćajnih nezgoda na putevima, koje neretko rezultuju teškim povredama ili fatalnim posledicama.

Sopstvena bezbednost, bezbednost najbližih, ali i svih drugih učesnika u saobraćaju, je nešto što vozači u svakom trenutku moraju imati na umu. Bez obzira na vozačko umeće i dužinu vozačkog staža, s vremena na vreme neophodno je podsetiti se osnovnih pravila bezbednosti u toku vožnje, naročito kada su u pitanju duža putovanja.

Kako biste bezbedno stigli na željenu destinaciju pridržavajte se saveta koji će vaše putovanje učiti prijatnijim i bezbednijim, piše na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

PRE POLASKA NA PUT…

PROVERITE ISPRAVNOST VOZILA!

Pored redovnih servisa, pre polaska na put obratite pažnju i na sve one detalje koje se u žurbi mogu prevideti – proverite da li imate dovoljnu količinu ulja i drugih tečnosti za vozilo, da li su gume adekvatno napumpane, da li brisači i svetlosna signalizacija adekvatno rade i sl.

UNAPRED ISPLANIRAJTE RUTU PUTOVANJA

Pre puta proučite rutu kojom ćete se kretati do željene destinacije kako bi vam putovanje bilo što jednostavnije i ugodnije, i kako pokušaji pronalaženja pravog puta u toku same vožnje ne bi remetili vašu koncentraciju i dodatno vas razdraživali, čime biste mogli ugroziti svoju i bezbednost drugih u saobraćaju.

INFORMIŠITE SE O VREMENSKIM PRILIKAMA NA PUTU

Trudite se da na put ne krećete ukoliko su najavljeni loši vremenski uslovi – poput vremenskih nepogoda – jakih pljuskova sa grmljavimom, olujnog vetra, grada i slično, ali imajte na umu da i velike vrućine predstavljaju rizik po bezbednu vožnju, jer mnogo brže dovode do umora i iscrpljenosti.

KRENITE NA PUT ODMORNI!

Umor je uzročnik svake treće saobraćajne nezgode na putevima, a neminovan je pratilac dugih vožnji, naročito u noćnim i nepovoljnim klimatskim uslovima, poput velikih vrućina. Njegov najčešći uzrok jeste nedostatak kvalitetnog i vremenski dovoljnog sna.

Kako biste sprečili ili odložili nastanak umora u toku vožnje, pre putovanja se dobro naspavajte i odmorite, ne konzumirajte tešku hranu i alkohol, i trudite se da izbegavate noćnu i vožnju u nepovoljnim klimatskim uslovima!

NEMOJTE VOZITI POD UTICAJEM PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI – Na put nikako nemojte kretati ukoliko ste konzumirali alkohol ili druge psihoaktivne supstance, uključujući i lekove koji imaju dokazani ili mogući efekat na bezbednu vožnju.

U VOZILU…

VEŽITE SE

Upotreba sigurnosnog pojasa je imperativ za svakog putnika u vozilu, bilo da je na mestu vozača, suvozača ili putnika na zadnjem sedištu. U slučaju nastanka saobraćajne nezgode sigurnosni pojasevi su ti koji u velikom broju slučajeva prave razliku između fatalnih i nefatalnih ishoda, odnosno težeg i lakšeg povređivanja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, upotreba sigurnosnih pojaseva za vozače i putnike na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog ishoda za gotovo 50%, dok za putnike na zadnjim sedištima taj procenat u pojedinim delovima sveta iznosi i do 75%.

VODITE RAČUNA O BEZBEDNOSTI DECE U VOZILU!

Na našim putevima deca najviše stradaju kao putnici u vozilima, a jedan od najčešćih razloga je nekorišćenje, odnosno nepravilno korišćenje auto-sedišta i druge bezbednosne opreme za prevoz dece u vozilu.

Kako bi Vaše dete bilo maksimalno bezbedno treba da ga prevozite u atestiranom i pravilno postavljenom auto-sedištu, koje odgovara uzrastu (težini i visini) Vašeg deteta, i u kome je dete svaki put pravilno vezano.

Dete se može vezati sigurnosnim pojasom bez upotrebe auto-sedišta, kada postigne težinu od 36 kg ili visinu od 150 cm.

U TOKU PUTOVANJA…

VOZITE SIGURNO A NE BRZO!

Pridržavajte se postojećih ograničenja brzine. Imajte na umu da je vožnja nepropisnom i neprilagođenom brzinom uzročnik svakog drugog smrtnog ishoda u saobraćajnim nezgodama. Sa svakim kilometrom brzine veće od dozvoljene, raste šansa da izazovete saobraćajnu nezgodu.

Brzinu obavezno prilagodite vremenskim uslovima na putu. U slučaju loših vremenskih uslova neophodan je dodatni oprez, a brzina treba da bude prilagođena stanju na kolovozu.

PRAVITE ADEKVATNE PAUZE!

Kako biste izbegli umor za volanom, a vaši saputnici ukočenost izazvanu dugim sedenjem, na svaka dva sata pravite pauze od najmanje 15 minuta, čak i u situacijama kada vam se čini da možete da vozite dalje.

Provetravanje vozila, lagana šetnja i istezanje, kao i unos dovoljne količine tečnosti, otkloniće prve simptome i znake fizičkog i mentalnog zamora, koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje.

NEMOJTE KORISTITI MOBILNI TELEFON I IZBEGAVAJTE SVE ŠTO VAM MOŽE OMETATI KONCENTRACIJU U TOKU VOŽNJE!

Tokom putovanja trudite se da budete maksimalno koncentrisani. Upotreba mobilnog telefona- razgovor i kucanje poruka na telefonu- jedan je od značajnh faktora rizika za nastanak saobraćajnih nezgoda, ali ne i jedina opasna smetnja koju vozači treba da izbegavaju dok upravljaju vozilom. Promena CD-a, konzumiranje hrane i pića u toku vožnje i intenzivna interakcija (razgovor) sa putnicima samo su neki od primera ometanja koje bi trebalo da izbegavate u toku vožnje.

POŠTUJTE SVA PRAVILA SAOBRAĆAJA I SAOBRAĆAJNU SIGNALIZACIJU NA PUTU I TRUDITE SE

DA BUDETE STRPLJIVI!

Mnoge saobraćajne nezgode izazvane su od strane nestrpljivih vozača koji su žurili da stignu od tačke A do tačke B.

Vreme provedeno na putu je svakako važno i predstavlja značajan faktor koji određuje ugodnost jednog putovanja, ali imajte na umu da je bezbednost važnija. Ukoliko budete bili akter saobraćajnog udesa, ma kako on mali i bez posledica bio, svakako će vam biti potrebno mnogo više vremena da stignete na željenu destinaciju, nego da ste vozili lagano i strpljivo.

Svaki put kada poželite da ubrzate put do željene destinacije, setite se da je ipak najvažnije da tamo bezbedno stignete sa čitavom svojom porodicom.

Izvor: B92.net