fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Zabrana registrovanja dizelaša i benzinaca od 2035. godine

24 zemlje i šest proizvođača automobila se obavezalo da potpišu deklaraciju na samitu COP26. Reč je o zabrani registrovanja automobila s unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine.

blank
Foto: automobili.ba

Na samitu o klimi COP26 učestvuje preko 100 subjekata – zemalja, gradova, regija i kompanija koje raspravljaju o čistijoj budućnosti. Naravno, za ovu temu je usko vezan i svet transporta i motorizacije, koji bi za desetak godina mogao da izgleda potpuno drugačije.

Reč je o planiranim zabranama registracije, a time i prodaje novih automobila s unutrašnjim sagorevanjem, koje bi stupile na snagu već 2035. godine. Plan su odobrile mnoge potpisnice, koja su se obavezale da potpišu zvaničnu deklaraciju, poput Holandije, Danske, Švedske, Slovenije, Norveške i Islanda. Na listi su čak 24 zemlje.

Zanimljivo je da deklaracija ne uključuje najveće svetske privrede – SAD, Kinu, Japan, Francusku ili Nemačku.

Na listi pobornika deklaracije nećemo naći mnogo proizvođača automobila. Samo 6 proizvođača ga je zvanično podržalo: General Motors, Ford, Mercedes Benz, Jaguar Land Rover, Volvo i kineski BYD Auto. Međutim, nema pristanka dva ozbiljna igrača – Toyote i Volkswagena, koji su najveći u svetu moderne automobilske industrije.

Pregovarači COP26 su želeli da se vlade i proizvođači automobila nedvosmisleno obavežu na prelazak samo na 100% vozila bez emisija “do 2035. ili ranije”. Na kraju, međutim, 2035. će biti datum za “vodeća tržišta”, a 2040. za ostatak.

Izvor: Automobili.ba