fbpx

Zanimljivosti o automobilima

VW Golf 5 2003. – 2009. godina- vodič za kupca

VW Golf 5 je prvenstveno praktičan automobil, a ovim modelom VW je po mnogima ostvario svoju želju namenjenu prošloj generaciji – automobil više klase zapakovan u mali gradski hatchback. Odličan za vožnju i po mnogima najbolji među golfovima. Bilo je problema sa upravljačem, zupčastim kaišem i radom FSI motora na našim prostorima, piše portal autonovosti.me.

blank
Foto: autonovosti.com

VW Golf 5 je u odnosu na svog prethodnika, znatno poboljšao pouzdanost. Greške kod Golf 5 se javljaju veoma retko. Izbegavajte modele VW Golf 5 proizvedene do leta 2004. godine. Ostali modeli su izuzetno efikasni. VW Golf 5 je veoma pouzdan automobil.

Sve četiri prethodne generacije Golfa su poznate pre svega po svojoj pouzdanosti i niskim troškovima održavanja. Nije ni čudo što uživaju ogromnu popularnost na tržištu polovnih automobila.

U ponudi je više verzija VW Golf 5 u kompaktnoj klasi verzije sa 3 i 5 vrata, tu su karavan i sedan verzijama (Bora). Minivan Golf Plus, koji se priključio nizu 2005. godine.  Ponuda je proširena kabrioletom sa sklopivim metalnim krovom – Eos. Međutim, Volkswagen je ga je razlikovao od Golfa 5. Zbog veličine je svrstan između Golf-a i Passat-a. U 2006., porodica Golf 5 je porasla za još jedan model – CrossGolf, mali terenac.

VW Golf 5 je automobil koji je, uprkos prolasku godina i povlačenju iz proizvodnje automobil koji je još uvek moderan i udoban, pa svakako zanimljiv za one koji traže kompakt sa dobrim pedigreom. Njegova snaga je veliki izbor modela na tržištu polovnjaka, širok izbor motora i raznolik spektar karoserija. Ali, morate računati na činjenicu da je tehnološki napredniji od svog prethodnika, a njegovo održavanje može biti povezano sa većim troškovima.

U momentu pojavljivanja, Golf 5 je sledeći tradiciju svojih prethodnika, ponudio kvalitetne materijale, odličnu završnu obradu, solidnu ponudu unutrašnjeg prostora i sasvim pristojnu udobnost.

Da kažemo i da se VW potrudio što se ponude tiče, pa ima Golfova sa pogonom na svim točkovima, sa troja, petora vrata i sasvim dovoljnim izborom kako dizel tako i benzinskih motora.

Komfor

Prava revolucija, u odnosu na prethodnu generaciju se desila upravo ispod maske. Za početak, nijedan Golf nije nikada imao toliko mesta napred koliko ga pruža VW Golf 5. Ovo garantuje udobnu vozačku poziciju a i više mesta za putnike pozadi. Dve odrasle osobe će se udobno smestiti na zadnju klupu, a gepek je veliki u odnosu na klasu.

I utisak u vožnji je fenomenalan. Kabina VW Golfa 5 je dobro ušuškana pa ne očekujte preteranu buku tokom vožnje. Šasija je dobro izbalansirana pa pruža užitak i pri malo bržoj vožnji ako se toga zaželite. Najviše impresionira ležanje u krivinama, a jedina zamerka ide na progresivni servo koji svoj posao obavlja pristojno, ali na volanu nikada nećete imati onoliko odziva koliko bi želeli, ma koliko povećavali brzinu.

Unutrašnjost VW Golfa 5 karakteriše meka na dodir plastika, suptilna upotreba hroma, plavo pozadinsko osvetljenje instrument table  sa crvenim iglama, potpis četvrte generacije. Novi VW Golf 5 takođe postavlja nove standarde uvođenjem dvozonske kontrole klime. Pored toga , ESP (elektronski program stabilizacije), šest vazdušnih jastuka, kao i ABS. Funkcije kao što su automatsko aktiviranje farova i brisača su ugrađeni u elektroniku automobila.

Telo kao što i priliči VW Golfu 5 nije upadljivo. Izgleda vanvremenski i jednostavno. Ali izgled može da bude varljiv. Zahvaljujući produženim međuosovinskim rastojanjem, putnici na zadnjim sedištima imaju više prostora za noge.

U drugoj polovini 2004. godine u ponudi se našao VW Golf 5 sa pogonom na četiri točka (4MOTION). U ovoj oblasti, nije bilo revolucionarne promene – Volkswagen sistem treće generacije sa Haldek sistemom koji raspoređuje snagu između osovina, u zavisnosti od okretanja točkova. Haldek IV, koji vam omogućava da izmenite dodeljivanje snage osovinama, bez obzira na uslove na putu, pa čak i u stanju da se praktično sav obrtni moment prebaci na zadnje točkove, je debitovao 2008. godine.

Važna novina. VW Golf 5 ima  elektro – hidraulični servo, što je doprinelo da se poboljša bezbednost u vožnji (snaga pomoći izabrana u zavisnosti od brzine), a potrošnja goriva je smanjena. Golf 5 je bio veći od svog prethodnika ( 5.5 centimetra duži, 2,5 centimetra širi, skoro pet centimetara viši) i imao skoro 7 centimetara duže međuosovinsko rastojanje. Da bi poboljšali karakteristike upravljanja korišćeno je  multilink zadnje vešanje (napred samo modernizovano).

Izbor motora za Golf 5 je ogroman, a za početak par favorita. 1,6 FSI benzinac nas je očarao svojom skromnošću, a opet dovoljnom snagom kako za gradsku vrevu tako i za krstarenje otvorenim putevima. Naravno, tu si i nadaleko poznati i cenjeni TDI agregati od 1,9 i 2,0 litra, ali ipak smatramo da su prterano skuplji u odnosu na benzince. Prosek potrošnje je samo 4,7 litara euro dizela, mada ni benzinac ne zaostaje mnogo sa 5,8.

Dakle, izbor motora je stvar novca koji ste predvidjeli za kupovinu obzirom da razlike u ceni znaju da budu velike.

VW Golf 5 1.9 TDI – Nije ni čudo – garantovano dobar rad, niski troškovi održavanja, a troše vrlo malo goriva. Opseg ponuđenih 1.9 TDI je ograničen na dve verzije: 90 – i 105 konja. Za normalnu vožnju su idealni, ali ne koriste pun potencijal Golf-a 5.

VW Golf 5 2.0 TDI motor (140 – 170 KS) – Nažalost, nije tako trajan kao stariji TDI, slabije verzije. Važno je napomenuti da se neznatno razlikuje od motora istog imena (2.0 TDI) koji se koristi u Passat-u B6, ali nije idealan. Korisnici se žale na pucanje glave i kvarove pumpe.

FSI motori sa turbom – Najpopularniji je 1.4 TSI. Osnovna verzija ima 122 KS i oprijemljen turbo punjačem. Jači (140, 160 i 170 KS) sa turbo punjačem i kompresorom. Ova kombinacija pruža fantastičan performanse i nedostatak tzv. „Turbo rupe“. Nažalost, korisnici ukazuju na skupe probleme sa trajnošću pogonskog lanca i pumpi rashladne tečnosti. Treba napomenuti da se kod 1.4 TSI motora ne javljaju hronični kvarovi. Na vrhu opsega su 2.0 TFSI motor (200, 230 KS) i 3.2 V6 FSI (250 KS).

Glavni menjač u Golf 5 je petostepeni manuelni menjač. Prava revolucija je, međutim, mehanički, elektronski kontrolisan sa dvostrukim kvačilom DSG menjač. Može da radi u automatskom ili manuelnom modu. Bez obzira na vaš izbor, menja brzine izuzetno brzo. On savršeno radi sa svim motorima – kako benzinskim tako i dizel. Život DSG zavisi od upotrebe. Svakih 40000 km, preporučena je  zamena ulja.

Međutim, VW Golf 5 ne trpi loš kvalitet ugrađenih delova i preskakanje servisa. Traže redovno održavanje. Ovo je posebno važno za  motore sa direktnim ubrizgavanjem (FSI, TSI, TDI), jer su  izuzetno osetljivi na kvalitet goriva i turbo dizel TDI, koji zahteva kvalitetnu naftu i kontinuiran nadzor zupčastog kaiša. Preskakanje redovnih poseta mehaničaru i korišćenje jeftine nafte će se završiti problemima, kvarovima koji će uključiti veliki izdatak. Najslabije tačke kod motora su vodena pumpa i pumpa za gorivo, ali ovi problemi nisu široko rasprostranjeni. Češće , morate da se bave različitim problemima kod turbo dizela  jer imaju turbo punjač  sa varijabilnom geometrijom, pa se može javiti kvar merača protoka vazduha, curenje ulja  iz turbo punjača. Stalnim nadzorom iskusnog majstora kvar će biti brzo i jeftino otklonjen.

Ljudi koji se plaše visokih troškova održavanja i ne obraćaju pažnju na učinak benzinskih motora 1,4 ( 75 – 80 KS ) , ili još bolje – 1.6 8V . To je“ Poslednji Mohikanac “ u opsegu . Pored toga, odlično radi sa TNG sistemima. Isto se ne može reći za FSI motore ( 1.4 , 1.6 i 2.0 ) opremljene sa direktnim ubrizgavanjem benzina. Treba jasno napomenuti – polovni FSI, sa auto gasom, treba izbegavati. Prvo – nisu posebno ekonomični, jer pri vožnji troše gas i benzin. Drugo , mnogi korisnici gledaju da se oslobode od njih, zbog kvarova.

Naime, dugo se smatralo da četiri ventila i jedna pumpa-brizgaljka sklop (koji je znatno deblji i masivniji po cilindru) uopšte nije moguće ugraditi u glavu. Volkswagen se ipak odlučio na to, te su zidovi u glavi vrlo tanki i osetljivi. Zbog toga se povećava potrošnja goriva i ulja te smanjuje pouzdanost. To je trebalo biti rešeno sistemom common-rail, ali nažalost prva serija motora 2.0 TDI imala je velikih problema sa piezo- brizgalicama Siemens. Ti su problemi u međuvremenu rešeni te kod novih motora nema više problema. Ne može se reći ni da su korišćeni 2.0 TDI loši, ali, kad su korišćeni modeli u pitanju – svakako savetujemo 1.9 TDI.

VW Golf 5 sa 1.6 8v, koji je jeftiniji za održavanje, a savršeno zadovoljava potrebe TNG.

Kvarovi

Golf 5 je inače poznat kao pouzdan automobil.

Ipak, proverite da li je redovno menjan zupčasti kaiš, posebno kod 1,4 i 1,6 benzinaca. FSI modeli su osetljivi na kvalitet benzina, pa se raspitajte kod vlasnika da li je imao problema zbog ovoga, jer je poznato da naš benzin nije najbolji. To je u principu sve uz napomenu da izbegavate dizele koji su puno prešli, jer otkazivanje turbine znači velike izdatke.

Benzinski motori FSI (sa direktnim ubrizgavanjem) – Na modelima proizvedenim do 2005., nekoliko početnih teškoća, povremeno svetli lampica kontrole motora i motor radi veoma poremećeno (potrebna zamena elektronskog gasa ili programiranje ECU motora).

Golf 5 FSI motor (sa direktnim ubrizgavanjem) – Na modelima proizvedenim do 2005., pali se bez razloga lampa greške motore na instrument tabli.

Golf 5 1.4 TSI problem sa pogonskim lancem i pumpom za vodu.

1.4 TSI 160 KS (sa kompresorom i turbom) ima problema sa ispucalim klipovima. Razlog može biti što je senzor detonacije pogrešno kalibrisan za gorivo, koje se koristi.

2.0 TFSI ima problema sa bobinama, krivica je izgleda ulje koje curi na bobine.

Golf 5 TDI motori – Na nekim modelima (posebno Golf 5 1.9 TDI proizvođen do 2004.) problem sa turbinom.

Motor Golf 5 2.0 TDI ( 140 ) – Na modelima proizvedenim do avgusta 2005., postoji rizik od ispucale glave motora na jednoj od steznih tačaka  na bloku motora. Opasnost od štete, posebno, ako vozač vozi uprkos signalu greške motora na instrument tabli.

Kod 2.0 TDI motora redovno proverite gubljenje rashladne tečnosti. Razlog je problem sa legurama koje se koriste pri pravljenju glave motora, zbog čega glava postane porozna i omogućava da rashladna tečnost curi. Do jula 2009., problem sa glavom motora kod 1.9 i 2.0 dizela su sve više postali uobičajeni.

Golf 5 1.9 TDI i 2.0 TDI (105, 140) motori – Zvuk motora u praznom hodu, koji proizvodi vibracije. Izgleda kao da motor radi „na tri cilindra“. Greška se otklanja nadogradnjom softvera motornog računara.

VW je zamenio Siemens piezoelektrične brizgaljke na svim modelima 2006. – 2009. 2.0 TDI motori BMN. Sve brizgaljke iz 2.0 TDI PD motora koji koriste piezoelectric Siemens brizgaljke i Siemens ECU su pogođeni ovim problemom. Najviše problema je na Passat-u 2.0 TDI 140 KS BKD.

Svi modeli VAG sa 2.0TDI motorom od 2005. opremljeni Siemens piezo brizgaljkama su bili predmet opoziva koji podrazumeva zamenu svih brizgaljki. Kratak spoj unutar brizgaljke goriva izaziva da se motor ugasi.

TDI motori  Neki slučajevi kvara turbine na najrazličitijim kilometražama , posebno kod 1.9 TDI 105 KS proizvedenih do 2004.

Zamajac – Na modelima Golf 5 2.0 TDI (140) proizvedenim poslije decembra,2005., postoji mogućnost propadanja zamajca. Rezultat je gubitak hidrauličnog kvačila. Simptomi: neobična buku pri promeni brzina.

Neki modeli iz 2006. / 2007. sa 6-stepenim manuelnim menjačem imaju problem sa planetarnim zupčanicima, zbog pogrešne montaže. Prilično visoka učestalost lomljenja ručnih menjača zbog ove greške i probijanja kućišta. Ista greška se javlja na Audi A3 i Seat Leon-u.

Kao i Golf Mk 4, 5-stepeni ručni menjač za 1.4  i 1.6  sklon kvarovima usled korozije i pucanja kućišta.

Kod 6-stepenog menjača, ako promena brzine iz 1. u 2. postane kruto, prvo zameniti ulje u menjaču. Ako to ne uspe, potrebna je zamena sinhronih prstena.

Kvar plivajućeg zamajca – kvar se obično prepoznaje po vibracijama, posebno u praznom hodu. Ponekad je neophodno da se uz ovu intervenciju zameni i set kvačila.

Radio – Na Volkswagen Golf 5 modelima proizvedenim pre 2004., dolazi do neočekivanog prekida zvuka – često kada se pušta CD.

Klima – uređaj. Na Volkswagen Golf 5 modelima proizvedenim do 2004., postoje problemi u podešavanju temperature i ventilacije.

Svetla za obaveštenja – Na Volkswagen Golf 5 modelima proizvedenim do 2004., paljenje lampe kvara motora. Greška je ispravljena reprogramiranjnem ECU.

Lampa ESP sistama treperi na instrument tabli, posle rada na mehanizmu upravljača, verovatno nije kalibrisan upravljač.

Buka vazduha – Na modelima proizvedenim do marta 2004., buka koja se stvara usled labave lajsne vetrobrana.

Nije neobično da se upali kontrolna lampica za vazdušne jastuke posebno kod primeraka gde vozači često pomeraju sedišta. Problem se najčešće javlja zbog slabih kontakata sa bočnim vazdušnim jastucima, reč je o kontaktima koji se nalaze ispod sedišta.

Senzori kiše na prednjim staklima imaju tendenciju da preterano reaguju.

Zaključak

Uz završetak proizvodnje Golfa 4 okončana je era kompaktnog neuništivog Volkswagena. Golf 5 protiv rivala, pre ide modernim tehničkim rešenjima, a ne izdržljivošću. Uvećani troškovi prate posebno verziju 2.0 TDI i benzinske varijante sa direktnim ubrizgavanjem goriva i turbo punjačima.

Izvor: autonovosti.com/ Autor: Dušan