fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Vožnja po tropskom danu – nervozu ostavite kod kuće, klimu isključite pet minuta pred kraj puta

Jedini lek za umor vozača je odmor, pravite pauze najviše na dva sata.

blank
Foto: driving.co.uk

Na graničnim prelazima gužve su počele još u četvrtak, turistički radnici upozorili su da je ovaj vikend udarni kada je u pitanju odlazak na letovanje.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je statistika jasna, jul i avgust su „najkrvaviji meseci“ što se tiče saobraćaja – povećan je saobraćaj kroz našu zemlju, kako u tranzitu, tako i zbog odlaska na odmor naših državljana.

Osim toga, sada u automobilu nemamo prosečno jedno do dva lica, već četvoro, petoro – cele porodice su u vozilu.

„Zamoliću sledeću stvar – nemojte da vaše dete ne bude vezano, na dečjem sedištu. Mnogi imaju naviku kada idu na duže putovanje, da prave pozadi krevet gde će dete udobno da leži. Shvatite da koliko god da ste savestan i brižan roditelj i vozač, ne znate ko vam dolazi u susret, da li je pod dejstvom narkotika, da li gleda u mobilni i lajkuje poruke, da li je zaspao jer deset sati nije pravio pauzu. Nemojte da dozvolite da se život vašeg deteta ugasi u jednom trenutku“, upozorio je Okanović.

Najčešće su situacije, dodaje, da ako dete nije u sedištu – pogine, a da je bilo u sedištu imalo bi neke lakše povrede.

„Vi vozite najnormalnije 130 na sat, odjednom otpozadi vas sustigne neko ko je izgubio koncentraciju, destabilizuje vaše vozilo, prevrćete se, isprevrćete se sedam, osam puta, nije vam ništa osim što ste u šoku, a dete u improvizovanom krevetu je katapulturano iz vozila i palo je, i vozilo je prešlo preko deteta koje je stradalo. To je razlika između toga da detetu nije ništa i da je poginulo“, istakao je Okanović.

Pojas i dečje sedište nisu svemoćni, postoje situacije kada spasa nema. Od desetoro dece koja su poginula, a nisu bila u sedištu, osmoro bi preživelo sudar, ukazao je Okanović.

Kako vremenski uslovi utiču na vozače

Okanović je rekao da lekari kažu da vrućine utiču u toj meri kao da ste pili alkohol, usporena je reakcija, opažanje nije kako treba. Kao da imate opijenost kada su velike vrućine.

Što se tiče klime u vozilu, Okanović savatuje: slobodno pustite koju god hoćete temperaturu, ali tri do pet minuta pred kraj putovanja isključite klimu, pojačajte ventilaciju, postižete da polako počinje spoljni vazduh da ulazi u vozilo, da se temperatura u vozilu izjednači sa spoljnom, da ne biste imali temperaturni šok kada izađete.

„Dok klima radi, na isparivaču, delu klima sistema, se formira led, ako ugasite automobil, onog trenutka kada se ugasi i klima sistem, ostaje led na isprauvaču, led se polako topi, voda ostaje u sistemu i vlažna atmosfera u klimi je idealna za razvoj štetnih mikroorganizama“, objasnio je Okanović.

Dalje dodaje da ako ugasite klimu pet minuta pre kraja putovanja, vazduh koji cirkuliše kroz ventilaciju topi led i suši sistem i kada parkirate auto, klima sistem je suv i nema štetnih mikroorganizama.

Kada pravimo pauzu?

Osvrćući se na to kada praviti pauze u toku puta, Okanović kaže da je mnogima bitno da uđu u apartman do 13 časova, da im ne propadne dan, da bi otišli na plažu. Prema njegovim rečima, jedini lek za umor je odmor, koji treba praviti najviše na dva sata.

„Nemojte da se junačite, da ubeđujete sebe kako vi to možete – cela vaša porodica je na četiri točka“, upozorio je on.

Junačenje može da vas skupo košta, rekao je Okanović. Kada krećete na put informišite se kada je smena na granicama, kod nas su smene u 7 odnosno u 19 časova. Ljudi biraju vikend obično zbog posla, rade do petka i hoće u subotu da budu na odredištu.

„Pođite od toga da će biti gužve i na naplatnim rampama i na graničnim prelazima, nervoza je veliki neprijatelj vozača, ako rešite da vozite brže, da pretičete gde ne bi trebalo možete da poginete. Izbacite nervozu iz automobila, uživajte u vožnji, napravite plan, ako imate decu vidite kako da ih animirate, jer može njihova nervoza da se odrazi na vozača“, zaključio je Okanović.

Da li putovati danju ili noću

Osim ukoliko niste profesionalac, vozač kamiona, autobusa, taksista koji inače rade noću, naš savet je nemojte da putujete noću, rekao je Okanović.

Ako se u tri ujutru nešto desi u dolini Vardara, ko će da vas vidi i pomogne, gde ćete naći vulkanizera, šta ćete i kako ćete, mnogo je bolje putovati preko dana, zaključio je Damir Okanović.

Izvor: B92.net