fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Vozite u japankama ili sandalama? Evo kakve su kazne u Srbiji i evropskim zemljama

Neadekvatnom obućom rizikujete svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

blank
Foto: carsguide.com.au

Tokom letnjih meseci menjaju nam se navike, i iz teških cipela ulazimo u komforniju obuću. Ali, kako je s vožnjom?

Mnogi su spremni da sednu za volan u japankama ili papučama, čime rizikuju svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Evropski autoklubovi sproveli su obimno istraživanje o propisima u državama i sankcijama koje slede, prenosi Revija HAK.

Veliki rizik u saobraćaju

Studija Austrijskog autokluba pokazuje da je vreme reakcije vozača, koji nosi japanke, mnogo sporije nego s patikama, a slabija je i sila kojom koči.

Pri tom, postoji i opasnost da vam se japanke zaglave ispod papučice, a u saobraćaju je brzina reakcije najvažnija!

Evo kako naša, zemlje u regionu i EU, gledaju na pomenuti segment vožnje:

Srbija

Iako našim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju nije zabranjena vožnja u papučama ili japankama, postoji situacija u kojoj vozač može biti kažnjen – ako zbog neadekvatne obuće izazove nesreću. S druge strane, profesionalni vozači moraju imati odgovarajuću obuću, u suprotnom platiće paprenu kaznu (50.000 dinara).

Slovenija

Nema izričite zabrane. Ako vas zaustavi policija bićete upozoreni da vožnja u japankama ili papučama nije bezbedna.

Hrvatska

Nema posebnih pravila, situacija je slična kao i u drugim državama.

Mađarska

Nema pravila, odnosno, ona nisu propisana zakonom, ali u slučaju nesreće vozač može biti proglašen odgovornim, ako nije imao adekvatnu obuću.

Austrija

Policija vas neće kazniti ako vozite u japankama ili bosonogi. Međutim, dogodi li se nesreća, protiv vozača se može pokrenuti postupak ako se utvrdi da je obuća imala uticaj u svemu.

Italija

Nema pravila, ali postoji problem u slučaju udesa. Ukoliko policija ustanovi da imate neadekvatnu obuću i to unese u zapisnik, osiguravajuća kuća može da vam uskrati isplatu.

Češka Republika

Nema strogo definisanih pravila, ali vozači teretnih vozila moraju imati cipele dok voze.

Španija

Zabranjeno je voziti u japankama ili bosonog. Kazna je 80 evra.

Nemačka

Po zakonu, vozač mora učiniti sve da osigura bezbedno upravljanje automobilom. To se često interpretira kao preporuka da ne vozite u japankama, sandalama i papučama. Kažnjavanje nije definisano, ali je moguć gubitak prava iz osiguranja – ako se dogodi nesreća, a vozač nije imao odgovarajuću obuću.

Velika Britanija

Japanke i bosonoga vožnja nisu posebno definisani, ali u Zakonu o bezbednosti saobraćaja piše da vozač mora imati obuću koja ga neće omesti u upravljanju. Kazne su i do 5.000 funti, ako policija proceni da nemate odgovarajući tip obuće.

Holandija

Nema posebnog teksta koji reguliše ovu oblast. Policija vas ne može kazniti ako nosite japanke, ali dogodi li se udes, procenjuju se svi detalji, pa je moguće da i obuća odigra ulogu u utvrđivanju krivice.

Izvor: RevijaHAK