fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Vozači ove marke najčešće dobijaju kazne za prebrzu vožnju

Niko ih ne voli, a čak i proizvođači i Google žele pomoći da ih izbegnete. Kazne za prebrzu vožnju mogu da budu neverovatno skupe, ali vozači koje marke automobila ih najčešće dobijaju? Naša prva pretpostavka je bila BMW ili Audi, ili možda čak nešto još više egzotično. 2019. godine titula je pripadala Subaruu, ali japanski proizvođač više nije na vrhu lestvice.

blank
Foto: Insurify

Prema najaktuelnijem izveštaju Insurifyja, najviše su kažnjavani vozači Alfe Romeo, a informacija je čudesna jer Alfa u svom asortimanu ima mnogo manje modela od većine drugih proizvođača. Kako prenosi Jutarnji.hr, u izveštaju je navedeno da je oko 10,5 posto svih vozača u SAD-u bar jednom dobilo kaznu za prebrzu vožnju, ali izgleda da neke marke jednostavno od vas ‘traže’ da stisnete gas. Sada kada znate da su Alfe prve, verovatno vas zanima koje marke su u ostalih top četiri?

Na petom mestu je Dodge, tačnije Ram, dok je Maserati zauzeo četvrto mesto. Odmah ispred njega još ‘težu nogu’ imaju vozači Volkswagena, dok Subaru umesto zlata dobija srebro. Konačno, 15 posto vozača Alfi navodi da su barem jednom dobili kaznu, a to je čak 41 posto više od proseka, s obzirom na to da ostalih top četiri imaju brojke manje od 12 posto.

Sada se verovatno pitate koji modeli su najgori prestupnici. Naveli smo da je Dodgeovom slučaju to iznenađujuće kamionet Ram. Kod Maseratija, GranTurismo dobija najviše kazni, dok je Quattroporte relativno siguran. Kod Volkswagena to je očekivano Golf GTI, a kod Subarua WRX.

Što se tiče nestašne Alfe, verovatno ste s obzirom na relativno malu ponudu marke pretpostavili da je reč o Giuliji. Izveštaj se bazira na podacima od 4 miliona vozača, tako da bi šire istraživanje moglo da otkrije drugačije rezultate, iako je već sada dosta statistički značajno. Takođe, treba napomenuti da su vozači Lincolna najmanje kažnjavani – samo 9% vlasnika je uhvaćeno da krši ograničenja brzine.

Izvor: Jutarnji.hr