fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Volkswagenovi motori 1.0 i 1.5 TSI

Volkswagenovi motori 1.0 i 1.5 TSI evo, radne zapremine 1,0 i 1,5 l, sa 3 i 4 cilindra, dostupni su za gotovo sve linije proizvoda, od Pola i Golfa, preko Passata i T-Crossa do Tiguana, pišu automobili.ba.

Foto: Volkswagen promo

„Skraćenica TSI označava ‘turbocharged stratified injection’, a zapravo predstavlja kombinaciju turbopunjača i direktnog ubrizgavanja. Imamo već 15 godina iskustva u izradi kompaktnih TSI motora i neprestano ih unapređujemo novim tehnologijama. Motori 1.0 TSI i 1.5 TSI su visoko efikasni, sa dobrim tehničkim i tehnološkim rešenjima“ objašnjava dr. Frank Welsch, član upravnog odbora, odgovoran za tehnički razvoj u Volkswagenu.

Bilo da je reč o varijanti sa tri ili četiri cilindra, sa 90 ili 150 KS, kompaktni motori TSI evo kombinujuu dobre performanse i visoku efikasnost. Na primer, u porodici Golf, 1.0 eTSI dostupan je sa blagim hibridnim sistemom. Raspolaže sa 110 KS (81 kW) i isporučuje obrtni moment od 200 Nm između 2.000 i 3.000 obr/min. Trocilindarski motor pokreće Golfa do maksimalne brzine od 202 km/h, u NEDC ciklusu troši u proseku 4,5-4,3 l/100 km, što odgovara emisiji CO2 između 102 i 98 g/km.

Savremeni motori (EA 211 evo), 1.5 TSI i 1.0 TSI potiču iz porodice motora EA 211, koja je prvobitno korišćena u Golfu 7, još 2012. godine. Tokom 2016/17, četverocilindarski agregati su u potpunosti preuređeni. Istovremeno, njihove prethodne radne zapremine od 1,4 i 1,2 l su standardizovane na 1,5 l. Ostvarena poboljšanja su integrisana u 1,0 l trocilindarski motor 2019. godine. Oba motora sada imaju oznaku EA 211 TSI evo.

Sa samo dve varijante radne zapremine od 999 i 1.498 ccm, oba osnovna motora nude širok raspon snage. Tako motor 1.0 TSI pokriva raspon od 90 KS (66 kW) do 115 KS (85 kW), dok 1.5 TSI nudi raspon snage od 130 KS (96 kW) do 150 KS (110 kW). U Polu i Golfu, tro i četvorocilindaski agregati su takođe konstruisani za rad sa prirodnim gasom, kao motori sa oznakom TGI. U okviru porodice Golf, oba motora rade sa 48 V blagim hibridnim sistemom. Ovo smanjuje potrošnju, pojačava vučnu snagu i poboljšava razvoj snage.

Zavisno o broju cilindara i klasi snage, kompaktni motori TSI evo integrišu različite tehnološke komponente. Četvorocilindraš sa 130 KS (96 kW) i trocilindarska varijanta, rade u takozvanom Milerovom ciklusu. Na taj način se smanjuje potrošnja u opsegu delimičnog opterećenja, odnosno u realnim uslovima vožnje. To se postiže ranijim zatvaranjem ulaznih ventila, čime se smanjuju gubici prigušivanja i omogućava visok kompresioni odnos od 12,5:1 kod 4-cilindarskog i 11,5:1 kod 3-cilindarskog agregata.

Međutim, manja količina goriva koja se ubrizgava u cilindar ne sme smanjiti snagu i obrtni moment, zbog čega su na raspolaganju dve sofisticirane tehnologije. Korišćenjem izuzetno brzog i preciznog hidrauličnog sistema, bregasto vratilo ulaznih ventila se može kontinualno podešavati, kako bi se povećalo punjenje tokom ubrzanja. Sa druge strane izduvno bregasto vratilo je takođe podesivo.

Turbopunjač ima varijabilnu geometriju (VTG), prvi put u benzinskim motorima masovne proizvodnje. To omogućuje (apsolutni) pritisak punjenja do 2,3 bara kod 4-cilindarskog, do čak 2,8 bara kod 3-cilindarskog agregata. Kao rezultat toga, motori mogu spontano povećati svoj maksimalni obrtni moment već pri vrlo niskim obretajima. U motoru 1.0 TSI, turbopunjač može podneti temperature izduvnih gasova do 950°C, a postiže maksimalnu brzinu od 289.000 obr/min.

Aktivno upravljanje cilindrima ACT (Active Cylinder Management) je dodatno smanjenja potrošnja goriva kod motora 1.5 TSI. Sistem isključuje drugi i treći cilindar pri malim do srednjim opterećenjima i brzinama motora, deaktiviranjem ubrizgavanja, paljenja i rada ventila. Prebacivanje se odvija vrlo brzo i vozaču praktično neprimetno. Efikasnost se povećava u aktivnim cilindrima, dok srednji cilindri jednostavno „rade u prazno“ praktično bez gubitaka, a ponovno se aktiviraju pritiskom na papučicu gasa.

Motori TSI evo koriste provereni Common-Rail sistem, koji radi na maksimalnom pritisku od 350 bara i može isporučiti do pet ubrizgavanja po ciklusu sagorevanja. Gorivo se raspršuje u vrlo sitne kapljice, stvaranje smese goriva i vazduha je precizno, čime se „sirova“ emisija (nesagorelo gorivo) održava na niskom nivou. Filter za čestice nalazi se direktno „nizvodno“ od motora i filtrira gotovo sve preostale čestice čađi iz procesaa sagorevanja.

Aluminijumski karter čini motore TSI evo vrlo laganim, pa 3-cilindarski motor, na primer ima masu od samo 88 kg. Kod ovih motora primenjena je sofisticirana proizvodna tehnologija za smanjenje trenja – zidovi cilindara imaju čeličnu prevlaku debljine 100 µm (mikrometara), koja se nanosi prskanjem plazmom. Modul za hlađenje garantuje efikasno upravljanje toplotom, a važna komponenta je izduvni razvodnik, koji je integrisan u glavu motora, što doprinosi brzom zagrevanju motora, sa ciljem da obrada (posttretman) izduvnih započne što ranije, budući da je kod hladnog motora obrada izduvnih gasova nemoguća.

Izvor: automobili.ba