fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Volkswagen za koga verovatno niste čuli – liči na Lego igračku

Malo poznati teretnjak koristio je motor iz popularne Bube.

blank
Foto: VW promo

Automobilska istorija ispunjena je zaboravljenim vozilima, modelima ostavljenim pored puta u senci svetski poznatih četvorotočkaša.

U nekim delovima sveta sedamdesetih godina prošlog veka postojao je Volkswagen za koji možda nikada ranije niste čuli.

U pitanju je kamion Basis-Transporter, vozilo krajnje pojednostavljenog dizajna i mehanike, čije su glavne karakteristike bile cenovna pristupačnost i funkcionalnost.

Sa samo 6.200 napravljenih primeraka, to je jedan od najređih Volksvagenovih modela ikada proizvedenih, kažu u kompaniji iz Volfsburga.

Automobil je svoj dom pronašao u tadašnjim regionima u razvoju, poput Meksika, Turske, Pakistana, Indije i mnogih drugih.

VW Buba već je bila popularna u tim krajevima sveta kao pristupačan automobil, pa je potražnju potrošača za spartanskim kamionom Volkswagen pokušao da zadovolji upravo vozilom Basis-Transporter.

Nemački proizvođač još jednom je pogonsku jedinicu pozajmio iz Bube, kao što je to činio i u slučaju nekih drugih modela iz tog vremena.

U pitanju je bio 1.6-litarski benzinac sa vazdušnim hlađenjem koji je isporučivao svega 50 KS (37 kW), a kamion je moga da razvije maksimalnih 77 km/h, dok je nosivost iznoslia 1.000 kilograma.

Snaga se prenosila na prednje točove, a Basis-Transporter je u zemljama u kojima se prodavao imao mnoštvo različitih nadimaka, među kojima je i „Trakbayan“ na Filipinima, što bi u prevodu trebalo da znači „seoski kamion“.

Zbog malog broja izrađenih primeraka, danas je ovo vozilo „redak zver“, ali je njegova uloga u razvoju siromašnih zemalja sa slabom puitnom infrastrukturom ostala zabeležena u istoriji.

Izvor: B92.net