fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Volkswagen mora kupcima manipuliranih vozila da isplatiti odštetu

Kako prenosi portal Seebiz.eu, Volkswagen mora nemačkim kupcima modela sa manipuliranim dizelskim motorima načelno da isplati odštetu, odlučio je Vrhovni sud Nemačke u ponedeljak.

blank
Foto: Kafkadesk

„Ova presuda predstavlja pravnu sigurnost za milione potrošača u Nemačkoj i još jednom pokazuje da ni veliki koncerni ne stoje iznad zakona“, rekao je advokat Claus Goldenstein koji zastupa interese tužioca ali i 20-tak hiljada klijenata koji su oštećeni kupovinom Volkswagenovih automobila s manipuliranim motorima.

Vrhovni sud Nemačke u Karlsruheu je time potvrdio raniju presudu pokrajinskog suda u Koblenzu koji je jednom kupcu modela Sharan presudio obeštećenje u visini od 26 000 evra.

Tužilac i kompanija Volkswagen su uložili žalbu na tadašnju presudu. VW je želeo da to u potpunosti poništi a tužilac je smatrao nepravednim što mu nije odobren povraćaj pune cene od 31 000 evra, koliko je 2014. platio za svoj automobil, nego je odbijena vrednost zbog korišćenja vozila.

Vrhovni sud je zaključio da je tužilac „svesno i nemoralno“ oštećen od strane tuženog. Dalje se zaključuje da je Volkswagen „sistematski i dugotrajno“ u promet puštao vozila čiji motori su bili programirani za izdavanje lažnih podataka. Sve to se odvijalo, kako stoji u sudskoj odluci, u sklopu „strategije kompanije“.

Današnja odluka će uticati i na ostale tužbe protiv Volkswagena u Nemačkoj. Procenjuje se da bi ukupno oko 60.000 klijenata moglo da traži povraćaj novca za svoje modele u koje je ugrađen dizel motor manipuliran tako da na ispitivanju izduvnih gasova pokazuje lažne, smanjene vrednosti.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *