fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Volkswagen inovativniji od Tesle

U međunarodnom poređenju proizvođača automobila, Volkswagen donosi najviše tehnoloških inovacija. Ovo je rezultat godišnjeg rangiranja inovacija nemačkog Centra za automobilski menadžment (Center of Automotive Management – CAM).

blank
Foto: ozoneloverz.com

– Nemački proizvođači automobila za sada su jako dobri u pogledu inovacija, rekao je direktor CAM-a Stefan Bratzel, piše Tportal.

Po prvi put su se tri kineske automobilske grupe takođe našle u prvih deset na lestvici inovacija.

Za rangiranje, stručnjaci za automobile su analizirali tehnološke inovacije 30 svetskih proizvođača automobila s ukupno oko 80 marki automobila. 654 tehnološke inovacije su zabeležene pojedinačno i ocenjene prema kriterijumima poput originalnosti i korisničke koristi. Rezultat: Volkswagen je postigao vrednost indeksa 149 s ukupno 67 inovacija, uključujući 24 svetske, te je tako dospeo na prvo mesto ispred Daimlera s vrednošću indeksa 133. Kompanija sa sedištem u Wolfsburgu je već i prošle godine bila na vrhu lestvice. Treće mesto je pripalo Tesli s vrednošću indeksa 93.

Volkswagen je bio posebno dobar u inovacijama na području elektromobilnosti i korisničkog interfejsa, kako je objasnio Bratzel. Daimler je impresionirao inovacijama na području autonomne vožnje. Tesla se poboljšao za tri mesta u odnosu na prethodnu godinu, između ostalog i zbog velike snage punjenja i raspona svojih modela.

BMW je takođe dobro prošao s 88 indeksnih bodova te je dospeo na četvrto mesto. Kineski proizvođač SAIC sledi na petom mestu, a s Great Wall-om i Geelyjem još dve kineske automobilske kompanije su ušle u prvih deset na svetu.

S druge strane, japanske i francuske korporacije su se našle na dnu lestvice inovacija. Najveći svetski proizvođač automobila, Toyota, bila je tek na 13. mestu, Honda na 18. Renault i PSA (sada Stellantis) stoje lošije nego prošle godine te su došli na 14. odnosno 17. mesto.

Izvor: Seebiz.eu