Toyota i JAXA razvijaju Lunar Cruiser za istraživanje meseca

Japanska aeronautička i svemirska istraživačka agencija (JAXA) i Toyota Motor Corporation su objavili da su rover za ”lunarni” prevoz ljudi koji trenutno zajednički razvijaju odlučili da nazovu – LUNAR CRUISER.

Foto: Toyota / JAXA

JAXA i Toyota već neko vreme sprovode zajednička istraživanja na lunarnom vozilu za prevoz ljudi, koje je električno vozilo s tehnologijom vodonikovih gorivnih ćelija (FCEV).

Naziv LUNAR CRUISER je odabran iz razloga što je blizak osobama uključenim u razvoj i proizvodnju prototipa te donosi pozitivne konotacije i bliskosti koju će stvoriti kod šire javnosti. Naziv, koji podseća na popularni SUV Toyota Land Cruiser, odabran je zbog kvaliteta, izdržljivosti i pouzdanosti koja se očekuje od lunarnog rovera (koje mora da deluje pod velikim pritiskom). Naziv je izveden iz tradicije imena i modela Land Cruiser, koji putnicima garantuje pouzdanost i „siguran povratak” ljudi, što je posebno tačno u kontekstu lunarnog vozila koje će se kretati u teškim uslovima po mesečevoj površini.

JAXA i Toyota su potpisali prošle godine, 13. jula, sporazum o zajedničkom istraživanju kako bi radili na lunarnom roveru za prevoz ljudi, uz predviđni datum predstavljanja u drugoj polovini 2020. Zajedno su radili na proizvodnji testnih delova za svaku tehničku komponentu i sam prototip rovera tokom 2020. Ti radovi obuhvataju sprovođenje simulacija za proveru snage i efikasnosti disipacije topline tokom vožnje, proizvodnju i testiranje prototipa guma te upotrebu virtuelne stvarnosti i modela u stvarnoj veličini za određivanje rasporeda opreme u kabini vozila LUNAR CRUISER.

Osim toga, u nastojanju pridruživanja novih partnera unutar radne grupe „Team Japan”, JAXA i Toyota su svaki sa svoje strane vodili pregovore s brojnim predstavnicima različitih industrija na sastancima na temu „začeci lunarnog društva uz rover za prevoz ljudi”. Glavni fokus sastanaka je bila tema kako ”rover pod pritiskom za prevoz ljudi” postaje početna tačka u viziji budućeg lunarnog društva, uz rasprave na temu izazova povezanih sa stvaranjem takve vrste društva.

JAXA i Toyota će objediniti svoja znanja, iskustvo i tehnološke mogućnosti iz različitih industrija u pokušaju ostvarenja svog sna i stvaranja održivih i neprekidnih aktivnosti na mesečevoj površini.

Dodaj komentar:

Unesite Vaš komentar!
Ovde unesite Vaše ime