Proizveden 40-hiljaditi Bentley Flying Spur

Posle 15 godina i tri generacije, iz pogona u gradu Kru izašao je 40-hiljaditi Bentley Flying Spur.

Foto: Bentley

Savremeni Bentley Flying Spur lansiran je 2005. kao limuzinska verzija modela Continental. Delio je mehaničku platfromu sa Audijem A8 i Volkswagenom Phaeton, a za pogon je koristio W12 motor. Maksimalna brzina je iznosila 312 km/h, pa je automobil predstavljao izvanrednu kombinaciju luksuza i performansi.

Druga generacija je stigla 2013, a Bentley je izbacio oznaku Continental iz naziva, pa je model postao poznat smao kao Flying Spur. Na taj način je proizvođač želeo da ovu limuzinu komercijalno distancira od GT modela, mada su delili istu mehaniku. Flying Spur je u narednom periodu konstantno usavršavan, a u proizvodnju je uvedena i verzija sa 4.0 tvin-turbo V8 motorom.

Treća generacija je debitovala 2019. godine. Najnoviji Flying Spur deli sa modelom Continental GT istu mehaničku ptatformu (MSB), koju koristi i Porsche Panamera.

Novi Flying Spur predstavlja vrh ponude kompanije Bentley, pošto je veći i skuplji Mulsanne otišao ranije ove godine u penziju sa svojim legendarnim 6.75-litarskim V8 motorom.

Bentley je ovih dana proslavio jubilej vredan pažnje – sa fabričkih traka sišao je Flying Spur sa rednim brojem 40.000. U britanskom proizvođaču vole da istaknu kako je ovaj model dizajniran i konstruisan na Ostrvu, uprkos tome što je Bentley već duže vreme u vlasništvu Volkswagen grupacije. Kako kažu, i dalje se sklapa “ručno” u pogonu Kru, a prodaje se u 68 zemalja širom sveta. Najveća tržišta za Flying Spur su Kina i Severna Amerika.

Dodaj komentar:

Unesite Vaš komentar!
Ovde unesite Vaše ime