fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Veličina je ipak bitna: U ovim autima se najviše gine

Studija je potvrdila ono što većina misli.

Američki Institut za bezbednist saobraćaja na autoputevima (IIHS) je objavio rezultate studije koji potvrđuju da su najsmrtonosnija vozila na putu upravo mali automobili. Prema njihovim rezultatima, „15 od 20 modela automobila s najvećom smrtnošću u saobraćajnim nesrećama za modelsku godinu 2017. bili su mali ili mikro automobili“.

blank
Foto: Ford, IIHS

Kako prenosi Index.hr, prema istoj studiji, mali automobili imaju čak 82 smrtna slučaja na milion vozila, dok je u slučaju velikih SUV-ova smrtnost tek 15 na milion vozila po godini. Zanimljivo je da je VW Golf na američkim putevima u grupi najboljih bez prijavljenih smrtnih slučaja. Još jedan pozitivan izuzetak je Nissan Leaf s jednako dobrim rezultatom. S druge strane, uverljivo najgora je Ford Fiesta (sedan) sa 141 smrtnim slučajem na milion vozila. Iza nje sledi Hyundai Accent (116) te Chevrolet Sonic/Aveo (98) i Nissan Versa Note (96).

Ukupni prosek za 2017. godinu je 36 smrtnih slučajeva na milion vozila. To je za 6 više u odnosu na 2014 i osam više u odnosu na 2011. godinu. Upravo tako, na američkim putevima raste broj poginulih.

IIHS naglašava da će mala vozila u budućnosti prolaziti sve gore, posebno jer će rasti popularnost velikih SUV-ova i crossovera. Osim što pružaju slabiju zaštitu vozača, malena vozila imaju i manju masu, pa na kraju redovno izvuku deblji kraj. Takođe, mala vozila imaju i oskudniju bezbednosnu opremu u odnosu na velike i luksuzne modele.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *