fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Uzbunjivač koji je prijavio grešku na modelima Hyundai i Kia dobio 24 miliona dolara nagrade

Američka nacionalna agencija za bezbednost u drumskom saobraćaju (NHTSA) je objavila da je prvi put isplatila nagradu uzbunjivaču koji je prijavio grešku na automobilima.

blank
Foto: Arhiva zanimljivostioautomobilima.com

Uzbunjivaču su isplaćena 24 miliona dolara, što je maksimalna nagrada koju je bilo moguće isplatiti. Naime, prema zakonu je moguće isplatiti nagradu u učešću do 30% od iznosa naplaćenog kaznom, piše Index.hr.

Ovde su u pitanju Hyundai i Kia, odnosno njihove američke filijale. Bivši Hyundaijev inženjer je prijavio grešku na motorima Theta II koji se ugrađuju u modele Hyundaija i Kije. NHTSA je nakon dogovora s kompanijama o opozivu izrekao kaznu od 210 miliona dolara, od čega je 81 milion dolara već uplaćen. Po statutu, NHTSA sme da isplatiti uzbunjivaču do 30% prikupljenog novca od kazne koja je veća od milion dolara.

„Uzbunjivači imaju ključnu ulogu u informisanju NHTSA-a o bezbednosnim problemima koji se kriju agenciji“, rekao je Seven Cliff iz NHTSA-a i nastavio: „Informacija je važna za javnu bezbednost i zato se obavezujemo da ćemo nagraditi sve koji nam donesu takve informacije.“

Četvorocilindrični motor Theta II se ugrađivao u niz modela, a ovde se odnosi na Hyundaijeve modele Sonata i Santa Fe Sport te Kijine Optima, Sorento i Sportage. Radi o primercima proizvedenim od 2011. do 2014. godine. Zbog konstrukcijske greške je postojala opasnost generisanja požara.

Izvor: Index.hr