fbpx

Zanimljivosti o automobilima

U SAD-u polovni automobili postali skuplji nego kad su bili novi

Uz sve aktuelne procese u svetu pandemija koronavirusa je najviše pogodila svaki segment društva, pa tako i tržište polovnih automobila – cene u Sjedinjenim Državama (i celom svetu) rastu. Prema različitim izvorima, u poslednjih 12 do 18 meseci cene polovnih automobila su porasle između 15 i 40 posto.

blank
Foto: Profimedia

To je dovelo do toga da neki polovni automobili koštaju više nego kad su u salonu bili novi, prenosi Jutarnji.hr. Zahvaljujući Alexu Yurchenkou, potpredsedniku podataka u Black Booku (kompaniji za analizu podataka u automobilskoj industriji), sveobuhvatni izveštaj Associated Pressa je objasnio situaciju.

Naime, Yurchenko navodi da trenutno na polovnom tržištu postoji dosta vozila starih između jedne i tri godine čije cene iznose više od njihovih ‘izvornih’ etiketa. Jedan primer je Toyota Tacoma SR iz 2019. godine, koja se na tržištu polovnjaka prodaje po 33.000 američkih dolara, dok je pre 2 godine koštala 29.000.

‘Tržište je vrlo čudno. Trgovcima je potreban inventar, pa plaćaju puno novca za svoja vozila na tržištu. Cene mnogih uobičajenih vozila približiće se maloprodajnoj ceni koju je preporučio njihov proizvođač’, rekao je Yurchenko.

Black Book je pronašao 73 polovna modela koji su na aukcijama zastupnika prodata za više od njihovih izvornih cena. Izveštaj sugeriše da su većina tih vozila kamioneti ili SUV-ovi, poput potpuno opremljenih Ford F-150 Raptora, Jeep Wrangler Rubicona, pa čak i Mercedes G63 AMG-a. Čak i neki više uobičajeni automobili su se prodali po većoj ceni nego kad su bili novi.

Izvor: Jutarnji.hr