fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Nemci ugrađuju ‘klima-uređaj’ u puteve

Leti putevi pucaju zbog velikih vrućina, zimi su klizavi zbog leda, a kako to rešiti? Jedna i druga pojava su opasne i rezultiraju neretko teškim nesrećama, a rupe je potrebno i krpiti. Nemci misle da imaju rešenje te veruju da je pravi put da se ugradi svojevrsni klima-uređaj u saobraćajnicu. Dosad su putevi bili grejani u nekim severnoevropskim državama, a sad će prvi put biti i hlađeni.

blank
Foto: Revijahak.hr

Temperatura geotermalne vode koja će prolaziti instalacijama nije visoka, ali će pomoći pri hlađenju leti i zagrevanju zimi. Međutim, testira se i druga tehnologija, piše Revija HAK.

Ukupno će se izgraditi pet ispitnih polja i jedno referentno polje na dužini od po 55 metara. Svih 5 testnih polja imaju različite tehničke implementacije kontrole temperature puta. Dva ispitna polja će biti grejana/hlađena pomoću vode, a na tri ispitna polja će se koristiti vazdušne komore u putu za hlađenje/grejanje (za sada nije precizirano kako će taj sistem funkcionisati).

Efekat ‘klima-uređaja’ će se ispitivati tri godine s ugrađenim temperaturnim senzorima. Osim toga, termovizijske kamere će nadzirati površinske temperature asfalta. Zatim se pojedini sistemi spajaju na snabdevanje energijom, a ispitno područje može da se zagreje ili ohladi.

Nemcima je ovakav sistem posebno zanimljiv na najkritičnijim deonicama, krivinama, izlascima iz tunela…

Izvor: Revijahak.hr