fbpx

Zanimljivosti o automobilima

U Nemačkoj u funkciji i kamere koje prate da li ste prošli kroz crveno svetlo na semaforu

Ako putujete u Nemačku, poslom ili turističkim interesima dobro je znati da su tamo počeli da uvode kamere na samforima, koje beleže da li ste prošli na crveno svetlo.

blank

Iako se kršenje crvenog svetla kažnjava visokim novčanim kaznama, to je jedan od najčešćih prekršaja u Nemačkoj, piše Revija HAK. Ako je crveno svetlo bilo vidljivo više od sekunde pre prelaska ulice, predviđena je novčana kazna od 200 evra, dva negativna boda i mesec dana zabrane vožnje. U slučaju posebno opasnih radnji za bezbednost drumskog saobraćaja, oduzeće vam vozačku dazvolu, a moguća ja i zatvorska kazna do pet godina. Kamera za prolazak semafora nalazi se, uglavnom,  na suprotnoj strani semafora.

Kamera se aktivira dva puta: jednom prilikom prelaska linije zaustavljanja i drugi put prilikom ulaska u centralno područje raskrsnice, odnosno prolaska raskrsnice. Ovim postupkom se utvrđuje da li je vozač stao nakon što je prešao zaustavnu liniju jer je primetio svoju grešku ili je prošao raskrsnicu. Kamera za brzinu se aktivira indukcijskim petljama u tlu. Dve slike mogu da se se koriste i za izračunavanje brzine vožnje vozača na putu.

Ako ste prešli zaustavnu liniju, moguće je da je prvi stepen kamere već aktiviran. Za kršenje zaustavne linije u nekim slučajevima kazna je 15 evra. Međutim, takođe je moguće da vas kancelarija za novčane kazne pomiluje. U slučaju prolaska cele raskrsnice pripremite se da izdvojite 200 evra…

Izvor: Revijahak.hr