fbpx

Zanimljivosti o automobilima

U Kaliforniji će zabraniti sve na benzin, od automobila do kosilica

Bilo je pitanje vremena kada će se neko setiti i proširiti zabranu prodaje benzinskih motora na male uređaje, poput kosilica.

blank
Foto: 123RF

A prvi se toga setio guverner Kalifornije Gawin Newsom. On je odlučio da zabranu prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem proširi i na druge, manje proizvode. On je tako najavio da bi već 2024. godine zabranio prodaju malih benzinskih motora. Male zagađivače bi time iz prodaje izbacio punu deceniju pre automobila, piše Index.hr.

U grupu „small off-road engines“ ulazi niz proizvoda, među kojima su najzastupljenije kosilice, a zatim su tu i tzv. agregati za struju, usisavači, kompresori i sva ostala industrijska oprema s pogonima snage do 25 KS. Iz prodaje bi trebao da ispadnu i golferska vozila, kao i različita radna vozila.

Zanimljivo je da u Kaliforniji takvih proizvoda ima više nego automobila. Ukupno ih je 16.7 miliona, od čega njih čak 77% otpada na opremu za uređenje vrtova. Istovremeno kalifornijskim putevima saobraća oko 13.6 miliona automobila.

Radi se o velikim zagađivačima, pa tako CARB iznosi podatak da 1 sat košenja trave ručnom kosilicom na benzinski pogon emituje jednaku količinu štetnih gasova kao i vožnja od 480 kilometara u Toyoti Camry, najprodavanijem automobilu u Americi.

Izvor: Index.hr