fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TRI saveta kako pronaći dobrog automehaničara

Pronalaženje najboljeg auto mehaničara u svom gradu ili okolini može biti težak zadatak. Pogotovo ako želite biti vi zadovoljni, trošak što manji, a posao kvalitetno obavljen. Kao što svi mi radimo za novac, tako i mehaničari rade, da bi zaradili. Kako bi za svoj novac dobili kvalitetnu uslugu, morate prvo proveriti nekoliko činjenica o auto servisu, koji će preuzeti vaš automobil na popravku.

blank
Foto: thenationalnation.com

Ovim putem želimo da vam damo nekoliko saveta za lakše pronalaženje pouzdanog, kvalitetnog i pristupačnog auto mehaničara.

1. Istražite tržište u svojoj okolini i pitajte za mišljenje drugih

Ako želite stvarno dobrog auto mehaničara, uporedite različite servise prema mišljenju drugih, zadovoljstvu klijenata, cenovniku, radnom vremenu, lokaciji, urednosti servisa i dodatnoj ponudi. Najmanje problema možete očekivati ako izaberete auto mehaničara koji je specijalizovan za tip i marku vašeg automobila. Naravno nije na odmet proveriti ako servis ima druge potrebne sertifikate i iskustva.

Najlakši način da proverite mišljenje drugih o pojedinom servisu je da potražite informacije na internetu, gde postoje klubovi vozača, hiljade auto servisa, facebook stranice i forumi. Tu možete i naći rešenje za vaš problem, kao i uporediti cene. Ako su ostali bili zadovoljni sa nekim servisom tj. mehaničarom možda ćete biti i vi. Takođe mogu biti dobar izvor informacija o servisima vaši prijatelji, komšije i poznanici, koji vam mogu reći svoje lično mišljenje o radu mehaničara. Naravno sve informacije morate objektivno prihvatiti. Kad suzite izbor kontaktirajte više majstora i pitajte ih sve što vas zanima kako bi lakše doneli odluku.

2. Proverite urednost auto servisa

Ne možemo očekivati, da će auto servis biti čist kao hirurška sala i ruke mehaničara u rukavicama, a isto tako ne možemo previše očekivati ako je servis neuredan, pod preliven uljem, pun prašine i piljevine. Ta prljavština može lako preći u vaš automobil tokom popravke. 

3. Raspitajte se da li servis poseduje adekvatnu opremu i stručnjake

Na žalost na našem tržištu ima mnogo auto servisa, u kojima nema adekvatne opreme za popravke automobila ili nema adekvatan tim stručnjaka. Tu se podrazumeva da pored auto mehaničara servis ima još auto električara i diagnostičara.

Obzirom na to, da su današnji automobili kompleksno napravljeni, nekompletan servis ukazuje na dugotrajnu popravku, jer je vrlo moguće, da majstor neće moći sam naći kvar i moraće angažovati nekoga sa strane. Pravilna dijagnostika je veoma bitna, jer specijalni uređaji ključno i precizno utrde kvar. Samo nagađanje bez uređaja može biti pogubno za vaš džep.

Naš je savet, da pre izbora pregledate servis da li je kompletno opremljen i da li ima dobar tim stručnjaka.

Koje su osobine dobrog auto mehaničara?

Pošten automehaničar daje savete i ne radi na svoju ruku

Pored popravke i zamene dotrajalih delova auto mehaničar bi trebao davati klijentima savete i preporuke o stilu vožnje ili koje delove je potrebno uskoro promeniti, a nikako insistirati na zameni delova koji još mogu duže da se koriste. Mnogi na taj način pokušavaju dodatno zaraditi na vaš teret. Svaki deo automobila ima rok trajanja u vidu pređenih kilometara ili vremenski period korišćenja. Prevremene zamene samo donose dodatni trošak.

Dobar auto mehaničar pokaže delove nakon popravke

Pogotovo kad su u pitanju veće popravke mehaničar bi trebao vlasniku automobila pokazati sve delove koje je zamenio i tako ne dolazi do sumnje da je te delove stvarno promenio na vašem automobilu, kao i da vam pokaže nove ugrađene delove direktno na automobilu.

Iskusan auto mehaničar ne uvećava račun nakon popravke

I najiskusniji auto mehaničar ne može predvideti i u mahu proceniti cenu popravke. Veoma je moguće da će tokom popravke naići na dodatni problem i dodatnu stavku koju mora promeniti, koju tokom prvog pregleda nije uočio. U takvim slučajevima auto mehaničar treba obavestiti vlasnika automobila, objasniti mu problem i naznačiti koliko bi ga to dodatno koštalo. Jako je bitno, da komunikacija između auto mehaničara i vlasnika  bude dvosmerna, kako bi svi bili zadovoljni. 

Izvor: silux.rs

Na našem sajtu u kategoriji „KVIZ“, zabavi se i proveri koliko dobro poznaješ omiljenu marku automobila. Klikni „OVDE“.