fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TOP 5 automobila sa najmanjom potrošnjom na tržištu

Stvarna potrošnja goriva po kilometru uvek je veća od one koju proizvođači prikazuju kao prosečnu. I pored toga, ovi modeli su se pokazali kao izuzetno ekonomični.

blank
Foto: Renault

Jedna od prvih stvari koja se postavi kao pitanje kada su automobili u pitanju je ono čuveno: „Koliko troši?“ Testovi koje proizvođači sprovode u kontrolisanim uslovima, na različitim putevima i vrstama terena, obično se, bar u početku, od onih u realnim uslovima saobraćaja ne razlikuju mnogo.

Međutim, ti „laboratorijski“ rezultati odražvaju potrošnju goriva u uslovima umerene vožnje i striktnog pridržavanja ograničenja brzine, ali obično ne uzimaju u obzir realne uslove kao što su nagla kočenja, spora vožnja u koloni, nagle promene načina vožnje ili različiti pojedinačni pokušaji smanjenja potrošnje.
To za rezultat ima da je stvarna potrošnja goriva po kilometru ipak veća od one koju proizvođači prikazuju kao prosečnu. Vodeći se time, kao i podacima sa svojih testova, britanski magazin What Car? je sastavio svoju listu pet najeknomičnijih savremenih automobila (podaci su izraženi u broju pređenih kilometara sa jednim litrom goriva – km/l*), koja izgleda ovako:

5. Volkswagen Up 1.0 75- 23,8km/l

blank
Foto: Volkswagen

4. Seat Leon 1.6 TDI 110 Ecomotive- 23,8km/l

blank
Foto: Seat

3. Opel Astra 1.6 CDTi 110 Ecoflex- 23,9km/l

blank
Foto: Opel

2. Suzuki Celerio 1.0- 24,6km/l

blank
Foto: Suzuki

1. Suzuki Ignis SHVS- 25,3km/l

blank
Foto: Suzuki