fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Top PET automobila koji najmanje gube na vrednosti

„What Car?“ uradio je analizu koji automobili su prvaci u držanju cene. Sledi top 5 automobila koji najmanje gube na vrednosti nakon tri godine. Negde i očekivano, Porsche je gotovo imun na pad vrednosti.

Najveći trošak prilikom kupovine novog automobila je pad njegove vrednosti, koja prevazilazi troškove servisiranja, goriva i osiguranja zajedno. Reč je o iznosu koji počinje da pada od trenutka kad automobil napusti salon, piše Nova.

I dok su obrađeni podaci sa britanskog tržišta polovnih automobila, kako piše Auto Klub, verujemo da su relevantni za celu Evropu. Pred vama je lista onih koji najbolje drže cenu.

5. Porsche Taycan

blank
Foto: Promo

Model: 4S 70kWh. Cena novog automobila: £83.635. Cena nakon tri godine: £50.950. Gubitak vrednosti: £32.685. Zadržana vrednost: 60.9%

Reč je o prvom električnom automobilu koji pruža pravi užitak u vožnji kao i svaki Porsche. Naime, njegovi rivali nudili su ludačko ubrzanje na pravcu, ali u krivinama ni jedan se nije ponašao dobro kao Taycan. Osim toga, može se reći i da je praktičan, s obzirom na to da može da preveze četiri odrasle osobe, a valja spomenuti i razumnu veličinu prtljažnika – što je redak slučaj u ovom segmentu vozila. Zbog toga Taycan drži cenu bolje od bilo kog drugog električnog automobila.

4. Alpine A110

blank
Foto: Promo

Model: 18 Turbo Legend G T. Cena novog automobila: £59.155. Cena nakon tri godine: £36.625. Gubitak vrednosti: £22.530. Zadržana vrednost: 61.9%

Osvojivši svetsko prvenstvo u reliju davne 1973. godine, Alpine A110 postao je kultni model. Njegova moderna reinkarnacija jedan je od najzabavnijih sportskih automobila koji može da se kupi. Zbog izvrsnih performansi i okretnosti, ni četvorocilindarski Porsche Cayman ne može da se nosi s njim. Izgleda da vlasnici to znaju, pa to i naplaćuju.

3. Porsche Macan

blank
Foto: Promo

Model: GTS. Cena novog automobila: £60.905. Cena nakon tri godine: £38.000. Gubitak vrednosti: £22.905. Zadržana vrednost: 62.4%

Iako je po dimenzijama manji od Cayenna, dovoljno je praktičan za prevoz porodice i još bolji za vožnju. Macan je i najprodavaniji Porsche model današnjice. Posle tri godine, sportski SUV vredi čak 62.4% svoje prvobitne cene, što ga stavlja na treće mesto ove liste, a ujedno je i drugi Porsche koji najbolje drži cenu.

2. Lamborghini Urus

blank
Foto: Promo

Model: 4.0T FSI V8. Cena novog automobila: £174.711. Cena nakon tri godine: £110.150. Gubitak vrednosti: £64.561. Zadržana vrednost: 63%

Urus je Lamborghini koji je udoban i praktičan, zbog čega je upotrebljiv svaki dan. Sa ozbiljnim performansama, pametnom tehnologijom i ultraširokim gumama, zbog kojih je stabilan na putu kao „batmobile“, mnogi ga biraju i pored ostalih Lamborghinija. Iako je najskuplji automobil na ovoj listi, sa čak 63% zadržane vrednosti, kupci neće izgubiti mnogo.

1. Porsche Cayman

blank
Foto: Promo

Model: 4.0 GT4. Cena novog automobila: £78.495. Cena nakon tri godine: £56.800. Gubitak vrednosti: £21.695. Zadržana vrednost: 72.4%

Apsolutni kralj držanja cene i pobednik na ovoj listi je Porsche Cayman. Nakon tri godine, ako se vlasnik odluči da ga proda, vratiće čak 72.4% novca. GT4 je na vrhu Caymanove ponude, ali i osnovni modeli drže vrednost bolje od ostatka segmenta. Pravo je uživanje voziti ovaj model, pogotovo kroz krivine gde se ističe njegova neutralnost, a oni sa šestocilindarskim motorima proizvode i sjajan zvuk.

Izvor: nova.rs