fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TOP 6 turbo benzinaca koje vredi kupiti

Automobili sa ovim motorima ispod poklopca već su uveliko prisutni na tržištu novih, ali polako stižu i na tržište polovih vozila.

blank
Foto: automobili.ba

Kojeg turbo benzinca kupiti?

Istražujemo verzije radnih zapremina od 1.0 do 2.0 l u poslednjih 10 godina.

Od 1973. godine prošlo je 48 godina. Zašto naglašavamo ovu godinu? 1973. godine predstavljen je BMW 2002 turbo – prvi automobil proizveden u Evropi sa turbopunjenim motorom. Sa radnom zapreminom od 2 l, BMW-ov motor je isporučivao 170 KS. Ipak, smatra se da je najveću revoluciju napravio Saab koji je turbopunjač uveo u porodičnu limuzinu masovne proizvodnje Saab 99 turbo koji je predstavljen 1977. godine, pišu automobili.ba.

Međutim od tih datuma se puno toga promenilo. Kod dizelaša je turbo punjač postao obavezna komponenta pre gotovo 20 godina. Prvi velikoserijski turbo dizelski motor predstavili su Volkswagen i Mercedes u modelu 300 TD turbodizel. U osamdesetim godinama turbopunjač doživljava procvat. Sve više proizvođača usvajaju ovu tehnologiju, a praktično se ne može zamisliti trkački automobil koji nema neki sistem povećanja pritiska vazduha (prednabijanje).

Međutim, u benzinskim motorima “turbo” je označavao sportske verzije. Pre otprilike 10 godina ovakvi su se motori počeli pojavljivati mnogo češće.

Trenutno je u salonima novih automobila veoma teško u ponudi pronaći (posebno male) atmosferske motore, što znači da nam i na tržište polovnih vozila stižu mali turbobenzinci, a za nekoliko godina, prateći trendove koji već vladaju u Evropskoj Uniji ovakvi motori će dominirati.

6. PSA 1.2 PureTech grupa

Popularni PureTech smatra se jednim od najboljih motora za downsizeing. Vredno je ceniti prihvatljivu radnu kulturu, ekonomičnost (čak 5-6 l/100 km u kompaktnom automobilu) i dinamiku (najpopularnije su verzije sa 110 i 130 KS – trenutno snaga doseže 155 KS). Verzija sa turbopunjačem takođe ima “automatsko” direktno ubrizgavanje goriva. Nakon mnogo godina relativno male liste problema, počeli su se pojavljivati kvarovi, od kojih je najozbiljniji istrošeni remen (radi u uljnoj kupki), što između ostalog dovodi do kvarova turbine. Takođe postoji velika potrošnja ulja. Drugi problem je mala serija automobila sa neispravnim radilicama. Postoji li mnogo hitnih kvarova? Za sada to definitivno nije problem, a morate uzeti u obzir da se na tržištu već pojavilo više od 4 miliona automobila opremljenih motorom 1.2 PureTech.

Tipične greške – slučajevi sagorevanja zaptivača glave.

Osnovni problem: istrošen remen.

5. BMW 2.0 R4 Turbo

Smanjenje je pogodilo i veće BMW motore! 2011. godine predstavljen je moderni N20B20 motor (direktno ubrizgavanje goriva, Valvetronic, Twin-Scroll turbina, aluminijski blok motora i glava). Ubrzo se ispostavilo da se ovaj motor bori sa ozbiljnim problemima (uključujući probleme sa podmazivanjem).

Ako kupujete polovni BMW serije 3 ipak skupite još koju hiljadu za 2-litreni turbo motor serije B48 predstavljen 2014. godine – pokazao se kao puno bolja opcija.

4. BMW 1.5 R3 Turbo

Ovaj motor je u fazi razvoja pobudio ekstremne emocije kod obožavatelja ovog brenda. BMW-ovi inženjeri bili su oduševljeni što konstruišu vrlo efikasan R3 motor, a obožavatelji koji su voleli zvuk “R6” začuđeno su trljali oči i prilično otvoreno po forumima izrazili nepovoljna mišljenja o ovoj temi. U proleće 2014. pokrenuta je proizvodnja nove serije benzinskih motora R3 (serija B38). Motori su se nudili u verzijama 1.2 (samo MINI) i puno popularniji 1.5 (BMW i MINI). Iako je u početku motor dobijao dobre kritike, brzo se počeo nositi sa ozbiljnim problemom. Nažalost, tokom rada na B38 napravljena je greška, a kod motora iz prvih godina proizvodnje (do proleća 2015.) postoji osno zakretanje na radilici – oštećenje potisnog ležaja. Kvar se očituje u karakterističnom lupanju hladnog motora i može se pojaviti nakon 20-30 hiljada km (!). BMW je grešku ispravio od aprila 2015. godine od kada se koriste modificirane komponente.

3. Volkswagen 1.8 i 2.0 R4 TSI

Korisnici su ove motore hvalili zbog dobre efikasnosti i razumne potrošnje, dok nisu počeli sagorevati ulje! Vrlo često se to događalo nakon vožnje od 90-120 hiljada kilometara. Klipovi su projektovani sa pretankim uljnim prstenovima. Profesionalna popravka u ovlašćenim servisima nije jeftina. Problemi su se odnosili na verzije 1.8 i 2.0 serije EA888 prve, a ponajviše druge generacije (2008-13).

Problem je definitivno rešen u motorima treće generacije, koje su sukcesivno uvedene od sredine 2011. (1,8 TSI) i 2012/2013 (2,0 TSI). Ove verzije su izvanredne i mehaničari ih preporučuju.

Tipične greške – apetit za uljem nije jedini problem motora od 1.8 i 2.0 TSI iz ranih godina proizvodnje. Poznati su nam slučajevi pregorelih ventila, kvarova u elektronici i problema sa rashladnim sistemom.

2. Volkswagen 1.2, 1.4 i 1.5 R4 TSI

Ovo je jedan od najpopularnijih motora koji se koriste u automobilima VW Grupacije u poslednjih nekoliko godina! Prvi motor 1.4 TSI pojavio se 2006. godine i to je bila serija EA111 koja je pretrpela mnogo (često ozbiljnih!) nesreća – uključujući kratkotrajan lanac, pukotine na klipu (jače varijante), problemi sa promenljivim vremenom upravljanja ventila i sistemom ubrizgavanja. Sa sličnim problemima susreće se motor 1.2 TSI predstavljen 2009. godine – takođe serija EA111. I premda su 2010. godine ove jedinice bile podvrgnute modifikacijama (uključujući trajniji lanac), samo je verzija EA211 (sa remenom) motora 1.2 i 1.4 TSI, sukcesivno uvedena od 2012. godine, definitivno rešila probleme ovih motora. Mehanika posebno preporučuje 1.4 2017. godine. U ponudu su dodani motori 1.5 TSI sa 130 i 150 KS (serija EA211 evo).

1. Volkswagen 1.0 R3 TSI

1.0 (R3) TSI motor je razvijen na bazi 1.0 (R3) MPI serije EA211, koji se pojavio 2011. Za verziju sa turbopunjenjem morali smo pričekati do novembra 2014., kada je ovaj motor debitovao u Polu V. Vremenom je ova verzija motora pronašla put do gotovo svih manjih automobila koji pripadaju VW grupaciji. Osnovna konstrukcija je bio gore spomenuti atmosferski R3 motor čiji je kapacitet 999 ccm (74,5×76,4 mm – širina x hod klipa), a cilindri imaju udaljenost od 82 mm. Reč je o laganom motoru kompaktnih dimenzija, koji je dostupan sa rasponom snage od 82 do 115 KS.

TSI motor na tržištu je prisutan tek nekoliko godina i ne bori se sa većim kvarovima. U svakodnevnoj upotrebi ovi motori prikupljaju veoma dobra mišljenja korisnika. Ovo se posebno odnosi na jače verzije, koje pružaju dobre performanse i pristojnu fleksibilnost.

Izvor: automobili.ba