fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Top 6 automobila sa gullwing vratima

Retko se uhvatimo u razmišljanje o vratima, tom jednostavnom mehanizmu sa više nego jasnom funkcijom, budući da teško mogu biti zanimljiva. Ipak, kada govorimo o egzotičnim pripadnicima automobilske vrste, stvari i na tom području postaju drugačije. Donosimo listu 6 automobila čiji su inženjeri rekli „ne“ uobičajenim rešenjima i šarke njihovih vrata postavili na krov ponekad u svrhu atraktivnosti, a ponekad zbog potrebe. Za njihov opis najčešće koristimo izraz gullwing vrata, no postoji više varijacija na temu pa time i više različitih naziva, pišu automobili.hr.

blank
Foto: amalgamcollection.com

6. Mercedes-Benz 300SL Gullwing

Naravno, cela ova lista nema nikakvog smisla bez automobila koji se prvi na svetu pojavio sa ugrađenim galebljim vratima, što je jasno naznačeno i u njegovu imenu. Jedan od najlepših automobila ikada predstavljen je 1954. godine i prva je iteracija Mercedesovog SL modela. Pokretao ga je trolitreni motor sa šest cilindara sa kojim je ubrzavao do 100 km/h za 7,4 sekunde i dostizao maksimalnu brzinu od 225 km/h.

5. DeLorean DMC-12

Poznat kao „onaj auto iz onog filma“, DeLorean DMC-12 definitivno je u top 3 prve asocijacije na spomen gullwing vrata. Neobičan automobil sa karoserijom od nerđajućeg čelika prati još neobičnija i na koncu ne toliko uspešna poslovna priča koja se odvijala iza scene. Na američkom tržištu automobil se pojavio 1981. godine i nestao 1983. godine, no uloga u kultnom Povratku u budućnost i intrigantna priča pobrinuli se da DeLorean ostane zapamćen zauvek.

4. BMW i8

Dobro, vrata BMW-ovog sportskog hibrida možda ne nalikuju na galeblja krila nego su više inspirirana labudovima, no dopustit ćemo da se provuče kroz listu. Revolucionaran sportski automobil iz Bavarske prema mnogima najavljuje budućnost sportskih automobila, koja bi se trebala sastojati od manjih motora i pomoći struje. Tako i8 pogoni 1,5-litreni trocilindrični turbo motor uparen sa dva elektromotora što u kombinaciji rezultira snagom od 357 KS, ubrzanjem do stotke za 3,6 sekundi i impresivnom potrošnjom za ovakvu vrstu automobila.

3. BMW E25 Turbo

Automobil koji je u najvećoj meri inspirirao supersportski M1 izrađen je u čast letnjih Olimpijskih igara održanih u Münchenu 1972. godine, a za razliku od svoje serijske verzije dolazio je sa atraktivnim parom gullwing vrata. Izrađena su samo dva primerka i to na bazi modifikovane šasije modela 2002, od kojega je potekao i motor sa 200 KS u verziji sa turbopunjačem.

2. Porsche Tapiro

Giorgetto Giugiaro zaslužan je za izgled ovog neobičnog Porscheovog koncepta izrađenog za torinski auto sajam 1970. godine. Baziran je na šasiji modela 914, a pogonio ga je 2,4-litreni bokser motor sa šest cilindara maksimalne snage 220 KS pri 7800 o/min. Nažalost, automobil je navodno zapaljen u protestima i njegovi ostaci se nalaze u Giugiarovom muzeju u Italiji.

1. Tesla Model X

Definitivno najneobičnija gullwing vrata na ovoj listi pripadaju Teslinom električnom crossoveru. Karakteriše ih moderan pristup rešavanju problema pa su tako opremljena nizom senzora koji čitaju okolinu i osiguravaju njihovo sigurno otvaranje. Jedan su od elemenata zbog kojih je i sam Elon Musk požalio što su krenuli u razvijanje tako kompleksnog automobila.

Izvor: automobili.hr