fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TOP 5 Opelovih motora!

Opel je jedan od popularnijih brendova na tržištu polovnjaka. Ni novijim modelima ne nedostaju vrlo solidne pogonske jedinice. Kada započinju potragu za polovnim automobilom, mnogi ljudi se vode svojim snovima – pokušavaju kupiti automobil koji ima više konjskih snaga i koji je dobro opremljen. Snovi se uvek kose sa stvarnošću. Nakon pregleda oglasa često se ispostavi da trebate potrošiti veliku količinu novca da biste kupili vrhunsku verziju u dobrom stanju i sa dokumentovanom istorijom. U slučaju Opela nije problem tražiti motore sa „zdravim razumom“. Oni su lako dostupni, jednostavni i jeftini za popravak, a neki od njih imaju i dobre performanse.

U nastavku donosimo naše predloge verzija motora za ljude koji traže polovni Opel za svakodnevnu vožnju, a istovremeno ne žele potrošiti previše novca na kupovinu vozila.

5. 1,4 16V – solidan osnovni motor

blank
Foto: automobili.ba

U manjim Opelovim modelima (npr. Corsa, ali i Astra) vrlo je lako pronaći motor 1.4 Ecotec označen kodom Z14XE. Ovo je vrlo dobar izbor. Korisnici takvih automobila izveštavaju da su bez ozbiljnjiih kvarova na motoru često prelazili i više od 500.000 km. Jedan od nedostataka motora je taj, što može trošiti velike količine ulja. Ponekad postoje nedostaci u upravljačkoj elektronici. Uvek treba pitati prodavca da li je zamenio leptir za gas ili katalizator. Sa druge strane, troškovi povezani sa održavanjem vozila značajno su ograničeni mogućnošću ugradnje plinskog sistema – hidraulika ventila rešava pitanje potrebe povremene kontrole vezivanja ventila. Motor odlikuje visoka radna kultura i ravnomerno daje snagu. Međutim, ne možete računati na izvanredne performanse.

Korisnici Opela sa motorima Z14XE trebali bi se setiti zamene zupčastog kaiša. Međutim, nema ga kod novijih motora 1.4 Twinport [Z14XEL (75 KS) i Z14XEP (90 KS)] – takođe opremljenih hidrauličkim podizačima ventila i koji takođe troše ulje. Stanje tečnosti u motoru se mora proveriti, nedostaci dopunjavati i povremeno zamenjivati – zanemarivanje smanjuje trajnost. Takođe, u novije motore Opel je odlučio integrirati katalitizator u izduvni razvodnik i upotrebiti dve lambda sonde. Nadograđeni motori A14XEL (87 KS) i A14XER (100 KS) takođe su siguran izbor. Ozbiljniji kvarovi su ograničeni na zavojnice i gas. Ponekad se opaža povećana potrošnja ulja.

4. 1.4 Turbo – fleksibilan i prihvaća konverziju na gas

blank
Foto: automobili.ba

Na temelju uspešnog 1.4 16V atmosferskog motora, Opelovi inženjeri su 2010. napravili verziju sa turbpunjenjem – označenu kodovima A14NEL i A14NET. Lanac kod tog motora ima pristojnu trajnost. Jedan od najskupljih potencijalnih kvarova je pucanje kućišta turbopunjača. Nažalost, integriran je u izduvni razvodnik. Problem predstavlja i plastični usisni razvodnik – može se raspasti, postoje kvarovi nepovratnog ventila. Kolektor se može zameniti ili obnoviti uz malo ulaganje. Ponekad se dešava curenje rashladne tečnosti i ulja. Potencijalne popravke povećaće cenu korišćenja Opela sa motorom 1.4 Turbo, ,ali će motor ostati atraktivan. Što je važno, u Opelu kombinacija hidrauličkih podizača ventila i indirektnog ubrizgavanja, rezultira izvrsnim radom na gas, čak su bili dsotupni I motori sa fabričkom konverzijom. Motori razvijaju 100, 120 i 140 KS – oni slabiji se mogu jednostavno I jeftino tunirati za povećanje snage.

Upozorenje! Motor A14 ne treba mešati sa 1.4 Turbo EDIT, predstavljenim 2015. godine (kodovi B14 / D14) koji imaju direktno ubrizgavanje goriva. U ovom slučaju nije potrebno instalirati plinsku instalaciju, a postoje i izveštaji o pucanju klipova.

3. 1.6 Turbo – za one koji cene dobre performance

blank
Foto: automobili.ba

2006. godine Opelovi inženjeri stvorili su derivat motora 1.6/1.8, koji se može smatrati idealnim za konverziju, odnosno prepravku na gas. Konstruktori su dobro pripremili motor za razvoj značajne snage – otuda hladnjak za ulje. Prema Opelovim korisnicima, to je dobar motor, koji će sa lakoćom preći više od 250.000. km. Ključ uspeha je pravilno servisiranje – uključujući redovnu zamenu ulja i proveru njegovog stanja, jer je zaptivač glave motora ponekad problematičan, pa ga treba po potrebi promeniti. Nakon kupovine automobile sa ovim motorom, treba proveriti rad sistema za podmazivanje i izvršiti eventualne popravke.

Poznati su slučajevi kvara pumpe za ulje – noviji motor A16LET nastao iz motora Z16LET, ali sa moderniziranom opremom.

2. 1.6 / 1.8 Ecotec – jednostavan, čvrst i dovoljno dinamičan

blank
Foto: automobili.ba

Strukturno jednostavan atmosferski motor, predstavljen 2005. godine, čija je jedina “ekstravagancija” sistem promenljivih faza ventila. Upozorenje! To ne znači da je ovaj motor idealan za ugradnju LPG instalacija. U verziji sa 140 KS, označenoj kodom A18XER ili Z18XER nema hidraulično podešavanje ventila. Oni koji žele što duže uživati u vozilu sa ovim motorom, trebali bi proveriti ventile svakih 40 hiljada kilometara, te istovremeno zameniti I svećice. Praksa pokazuje da takav tretman značajno povećava radni vek bobine, što je već skuplji popravak. Takođe, trebali biste imati na umu da povremeno zamenite I zupčasti remen. Taj motor se nalazio u Astri, Vectri, Insignii ili Zafiri. Takođe, pojavio se i u Alfa Romeu 159 i Saabu 9-3 II. Tipični problemi ispravno servisiranog motora uključuju povećanu potrošnju ulja. Praktično, sve navedeno se može primeniti na motor 1.6 Ecotec (A16XER / Z16XER).

1. 1.9 CDTI – jedan od najuspješnijih je Fiatov dizel

blank
Foto: automobili.ba

Jedan od Opelovih najuspješnijih motora je poznati, zapravo, Fiatov dizel. Pojavio se pod haubama nemačkih automobila 2004. Onaj ko traži motor, koji je zaista trajan i jeftin za održavanje, trebao bi biti zainteresiran za 1.9 motor sa 8 ventila, u verziji sa 130 KS. Jači 1.9 16V su složeniji – opremljeni su usisnim razvodnikom sa preklopnicima, čiji se nosači nakon nekog vremena deformišu. Tada preostaje samo zamena kolektora, što nije jeftino.

Kao i kod ostalih dizelaša, i u automobilima sa 1.9 CDTI motorima, trebate se pripremiti za zamenu opreme – uključujući EGR ventile, DPF filtre, zamajce i brizgaljke. Naravno, neophodno je poznavati servisnu prošlost, jer će dobro održavan motor dugo trajati.

Izvor: Automobili.ba