fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Top 5 najsnažnijih serijski proizvedenih SUV-ova

Predstavljamo vam subjektivnu rang listu 5 najsnažnijih, serijski proizvedenih SUV-ova, koji kombinuju univerzalni karakter i performanse vredne sportskih superbolida. Dovoljno je reći da najslabiji na listi ima snagu od 635 KS i do “stotke” ubrzava za 3,9 sekundi, pišu automobili.ba.

blank
Foto: topspeed.rs

Sportski i rekreativni automobil više je povezan sa univerzalnim porodičnim karakterom nego sa besom na stazi, dok vredi znati da mnogi modeli ove vrste mogu osramotiti ne samo popularne “hot hatch-ove”, već i prave super automobile. Imaju moćne motore i posebno podešene sisteme vešanja zahvaljujući kojima im agresivna, dinamična vožnja ne predstavlja problem, a ujedno je izvor pravog užitka. Na ovoj listi pronaći ćete 5 modela koji se trenutno masovno proizvode i dostupni su u salonima. Da, koštaju puno, ali zauzvrat na njihovim sedištima dobijate garantovanu dozu adrenalina u poštenim dozama.

5. Bentley Bentayga Speed

Predstavnik aristokracije SUV-a, kako u pogledu cene, opreme tako i performansi. Ovaj automobil je tehnološko remek-delo:  12-cilindarski 6.0 TSI motor koji generiše 635 KS i maksimalni okretni moment od 900 Nm. Kao rezultat toga, luksuzni div težak preko 2,4 tone može ubrzati do 100 km/h za 3,9 sekundi i postići maksimalnu brzinu od 306 km/h i biti jedan od najbržih SUV-ova na svetu. Cena? Od 185.800 funti plus porez.

4. Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Jedan od najapsurdnijih i najsnažnijih SUV-ova na tržištu. U Bosni i Hercegovini trenutno nije u ponudi, ali nadamo se da će se vratiti sa najnovijom verzijom Grand Cherokee, koja će u SAD biti predstavljena ovog proleća. Grand Cherokee Trackhawk pokreće snažni 6,2 V8 Supercharged motor sa 710 KS i 868 Nm okretnog momenta. Ubrzanje do “stotke” traje 3,7 sekunde, a maksimalna brzina doseže 290 km/h!

U SAD-u cene novog Trackhawka kreću se od oko 50.000 dolara neto.

3. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio

Italijanska lepotica u svojoj vrhunskoj verziji, iako ispod poklopca motora nema V8, već “samo” 6 cilindara, još uvek može impresionirati performansama. 2,9 litarski Stelvio Quadrifoglio twin turbo motor proizvodi 510KS i 600 Nm, koji prenosi na obe osovine putem 8-brzina „automatski”. Taj potencijal mu omogućuje ubrzanje do 100 km/h za 3,8 sekunde i ubrzanje do 283 km/h.

Košta “samo” 80,000 eura!

2. Lamborghini Urus

Prvi SUV luksuzne sportske marke i njegov najpopularniji model od svog debija 2017. godine. To je ujedno i prvi Lambo koji može udobno primiti 5 odraslih putnika. Njegovo srce je 8-cilindrični V-motor zapremine 4,0 litre, 650 KS i 850 Nm okretnog momenta, koji se pari sa 8-stepenim automatskim menjačem. Urus do stotke stiže za 3,6 sekunde, a maksimalna brzina doseže 305 km/h!

Za zadovoljstvo što ga imate morate platiti najmanje 330,000 eura!

1. Porsche Cayenne Turbo S e-hibrid

Nije majstor u jednom polju, već u mnogo različitih. Ne samo da se lako može nositi sa teškim terenom, već na putu pokazuje svoje veštine dostojne DNK nemačke marke. Ispod poklopca motora pronaći ćete hibridni sistem ukupne snage 680 KS i maksimalnog okretnog momenta od 900 Nm, koji vam omogućuju ubrzanje do “stotke” za 3,6 sekunde, a ovo je automobil sa masom od 2,6 tona. Najveća brzina mu je 295 km/h!

E-hibrid Porsche Cayenne Turbo S dostupan je u dve verzije karoserije: klasičnoj i kupeu, a cene kreću od 173.000 eura sa PDV-om.

Izvor: automobili.ba