fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TOP 5 najboljih automobila za driftanje

Drift podrazumeva specifičan stil vožnje automobila, u komu se zadnji kraj automobila kontrolisano ‘zanosi’ prilikom vožnje.

Osim zadnjeg pogona za drift je uvek pogodno imati puno guma, dovoljno snage i relativno jeftin automobil koji se vrlo lako modifikuje. Stoga smo istražili, koji su najbolji automobili za drift prema ocenama najvećih stručnjaka u svetu.

5. Nissan 350Z

blank
Foto: Racing Cars

Iako je poprilično skuplji od konkurenata, Nissan 350Z je vrlo čest izbor najboljih svetskih driftera. Pokreće ga 3,5-litreni motor V6 koji razvija između 287 i 306 konjskih snaga, ali ima puno potencijala za modifikacije, odličnu raspodelu mase i već je serijski odlično napravljen, pa mnogim drifterima nije problem platiti 10 ili 15 hiljada eura za primerak.

4. Toyota GT86

blank
Foto: Motor1.com

Srušila je rekord najdužega kontinuiranog drifta, u rasponu od pet sati i više od 160 uzastopnih kilometara. Rekord je u međuvremenu srušio BMW M5, no ipak ova činjenica vam govori sve što trebate znati o mogućnostima drifta modelom GT86. Iako nije jeftin, polovni primerci se mogu pronaći po razumnoj ceni od 15 hiljada eura.

3. Mazda MX-5

blank
Foto: Wikimedia Commons

Najprodavaniji kabriolet zbog svoje male mase i zadnjeg pogona pruža velik užitak tokom vožnje, a upravo su to i aduti zašto je MX-5 povoljan za drift. U svetu postoji mnogo delova za raznolike modifikacije, a svoj primerak možete pronaći već za 3.500 eura.

2. BMW Serije 3 (E30)

blank
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Poznata ‘kockica’ je vrlo slična svom nasledniku, modelu E36, ali ima znatno manju masu pa i veći potencijal. Iako je E30 malo skuplji, u oglasima se mogu pronaći projekti sa već ubačenim BMW-ovim motorima 2.5, 2.8 ili 3.0.

1. Nissan 240SX

blank
Foto: Motor Trend

Kao što su kod nas najpopularniji BMW ‘kockica’ i E36, u svetu je izuzetno popularan Nissan 240SX pa ga koriste i mnogi amateri, ali i mnogi profesionalci. Ovaj automobil ima jedan od najvećih potencijala za modifikovanje, a vrlo često se u njega ‘ubacuju’ poznati motori SR20 ili RB26, pa skoro svako njime vrlo lagano nauči nove tehnike, ali i kako poraziti svoju konkurenciju.

Izvor: autostart.24sata.hr