fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TOP 5- mali turbo benzinski motori!

Smanjivanje, smanjivanje i ponovno smanjivanje! To je trenutni trend i najpopularnija vrsta motora. Mali, turbopunjeni motori su, barem u teoriji, ništa drugo nego prednost. Bolja efikasnost, manja potrošnja goriva, niži troškovi održavanja. Čak su i oni brendovi koji su se dugo opirali ovom trendu (npr. Honda i Toyota) imali takve motore u svojoj ponudi već nekoliko godina, piše portal automobili.ba.

blank
Foto: automobili.ba

Evo malih benzinskih motora sa turbopunjačem, koji su poslednjih godina postali osnovna pokretačka snaga najpopularnijih modela svih glavnih brendova na tržištu. Odlučili smo ih proceniti i naznačiti na koje vredi obratiti pažnju.

5. PSA Group motor 1.2 PureTech

Kad pomislimo na motore za teške uslove, mislimo na verziju PureTech sa turbopunjenjem. Prednosti su prihvatljiva radna kultura (za 3 cilindra), ekonomičnost (5-6 l/100 km) i dinamika (najpopularnije su verzije sa 110 i 130 KS, a snaga doseže do 155 KS). Šta su problemi? U servisiranim automobilima, preporučuju promenu ulja svakih 10.000 km i zamenu remena na najviše 150.000 km. To nije skup zahvat. Mala serija automobila imala je probleme sa radilicama, ponekad olabavljenim remenicama.

PSA Group motor 1.2 PureTech – tipični kvarovi

Zaptivač glave motora – slučajevi izgaranja zaptivača usled većih opterećenja.
Zupčasti remen – osnovni problem: pohabani remeni začepljuju uljnu pumpu, što dovodi do oštećenja motora. Svećice i remenje – ove delove treba često menjati.

4. Motor Volkswagen Group 1.4 TSI

Motor 1.4 TSI (EA111) pojavio se 2006. godine. Do danas je jedan od najpopularnijih malih turbopunjenih benzinskih motora i jedan od najkontroverznijih motora proistekao downsizingom! Zašto? Budući da je ovaj motor imao ozbiljnih nezgoda, kao što je netrajni lanac, problemi sa promenljivim vremenom upravljanja ventilima, nedostaci u sistemu ubrizgavanja i rizik od pucanja klipa (u jačim verzijama). Kao i u slučaju motora 1.2 TSI, prva modernizacija izvršena je 2010. godine, ali samo temeljite promene konstrukcije (2012 .; serija EA211, uključujući remen umesto lanca) učinile su da mehaničari preporučuju motor 1.4 TSI. Tokom 2017. godine u ponudu je dodan benzinski motor od 1,5 TSI sa 130 i 150 KS (serija EA211 evo). Ovaj motor ima dobre ocene – izgleda dobro u svakodnevnoj upotrebi.

Motor Volkswagen Group 1.4 TSI – tipični kvarovi

Motor 1.4 TSI najpoznatiji je po svojim problemima sa lancem, koji se neretko javljaju već nakon 40-50 hiljada preveženih km. Kasnije su se pojavile i drugi problemi, a najozbiljniji je rizik od pucanja klipa. Noviji motori 1.4 TSI (EA211) su profinjeniji, iako je bilo slučajeva da se kod Golfa VII sa gotovo 300.000 km, komad klipa se odlomio i ošteto motor. Iako ovo nije tipičan problem, budite oprezni!

3. Motor Volkswagen Group 1.2 TSI

Prvo se na tržištu pojavio 1.4 TSI motor, a kasnije (2009.) je debitovao manji 1.2 TSI motor. Stvoren je na temelju rešenja većeg motora (serija EA111) i borio se sa sličnim problemima, npr. pogonskim lancem. Motor je imao prvu modifikaciju nedugo nakon svog prvenca (2010. godine, uključujući trajniji lanac). Za ovaj problem sa opremom (npr. turbopunjačem i elektronikom). U stvari, samo je temeljita modernizacija jedinice (serija EA211 sa remenom) definitivno uklonila ranije probleme. Ovi motori su preporučljivi, a savetujemo vam da starijim motorima pristupite sa rezervom, pre svega finansijskom, za potencijalne popravke.

Motor Volkswagen Group 1.2 TSI – tipični kvarovi

Pripazite na podešavanje – kod motora serije EA111 lanac nije izdržljiv. Proizvođač je predstavio modifikacije, ali problem nije u potpunosti rešen.
Turbopunjač – u motorima sa početka proizvodnje javljali su se problemi sa turbinom, elektronikom i trajnošću.

2. Motor Volkswagen Group 1.0 R3 TSI

Ovaj motor ne treba dovoditi u vezu sa ranije korišćenim motorima 1.2 i 1.4 TSI (EA111), koji su se koristili u automobilima VW Grupacije prije otprilike 10 godina. Motor 1.0 (R3 – 3 cilindra), nastao je na osnovu atmosferskog motora 1.0 MPI (iz 2011.), koji pripada seriji EA211. Pojavio se u jesen 2014. godine i trenutno ima velik tržišni udeo, jer je prisutan u većini subkompaktnih i kompaktnih automobila Volkswagena, Škode, Seata, ali i Audija. Reč je o malom, laganom motoru, a od tehničkih zanimljivosti vredi spomenuti prinudno hlađene izduvnih ventila u jačim verzijama. U svakodnevnoj upotrebi motor radi prilično dobro – razumna potrošnja goriva i dobra dinamika u snažnijim verzijama. A trajnost? Za sada ovaj motor prikuplja dobra mišljenja, iako takođe nije lišen nedostataka, npr. prekomerne potrošnje ulja.

Motor Volkswagen Group 1.0 TSI – tipični kvarovi

Čuvajte se ulja! Imali smo informacije da motor troši previše ulja – nije alarmantno, ali budite na oprezu! Dešavaju se kvarovi na upravljačkoj elektronici, a dešava se i da spadne cev intercoolera zbog labave stezaljke.

1. Ford motor 1.0 EcoBoost

Tokom vožnje motor zaslužuje pohvale – može se čuti da je trocilindraš, ali radna kultura i dinamika su prihvatljivi (potrošnja goriva tokom agresivne vožnje iznosi 8 l, a ne 5,5 l/100 km). Motor ima turbopunjenje i direktno ubrizgavanje. Kod starijih motora koristi se remen u uljnom kupatilu, a kod najnovijih lanac.

Ford motor 1.0 EcoBoost – tipični kvarovi

Kvar pumpe za gorivo – Pumpa visokog pritiska za gorivo pokreće se bregastim vratilom. Potisnik je (mehanički) istrošen. Kvar je obično vidljiv tek kad pritisak goriva padne ispod zadanih vrednosti. Uljni kanali u glavi su oštećeni, a popravka nije jeftina. Zamena npr remena traje gotovo ceo dan, čak i iskusnom mehaničaru.

Izvor: automobili.ba