fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TOP 5 karavana sa najvećim prtljažnicima

Srednja klasa je i dalje vrlo snažan i cenjen segment automobilskog tržišta. Na to utiču ne samo limuzine, već i karavani.

blank
Foto: skoda-alpros.rs

Praktične verzije karoserije nude znatno veću iskoristivost. Zato ove vrste modela biraju i pojedinačni kupci i firme.

Teško je pronaći svestranija vozila. Iako kupci sve više prelaze na SUV-ove, teško im je pripisati brojne nedostatke. Možda nisu toliko moderni, ali jeftiniji su za upotrebu, dinamičniji i ekonomičniji u sličnim konfiguracijama. Prednost “terenskih” automobila je samo viši položaj za volanom i veći razmak od tla.

Karavani srednje klase – kapacitet prtljažnika

Kombi koji predstavlja D segment može imati velik, vrlo velik ili ogroman prtljažni prostor. Da, razlike u ovoj kategoriji mogu biti stvarno velike. Zbog toga smo odlučili proveriti kapacitete svih karavana iz trenutne ponude modela na našem tržištu.

Uključili smo najvišu osnovnu vrednost u konfiguraciju za 5 osoba – to obično znači da nema pogona na sve točkove i često rezervni točak. Podatke smo preuzeli sa službenih konfiguratora i kartica tehničkih podataka na web stranicama proizvođača. Odlučili smo izdvojiti Top 5 (poredak prema kapacitetu, počevši od najmanjeg). Počnimo!

5. Peugeot 508 SW

Peugeot 508 SW ima kapacitet prtljažnika od 530 litara (30 litara manje nego kod  prethodnika, ali 43 litra više nego kod limuzinske verzije). Sa preklopljenim naslonima zadnjih sedišta, volumen prtljažnika se povećava na 1.780 litara. Otvor se može otvoriti automatski, bez ruku, a prag za utovar je širok i nizak.

4. Opel Insignia Sports Tourer

U ovom slučaju teško je govoriti o iznenađenju. Trenutna generacija Insignije Sports Tourer najduža je u celoj paleti. Dimenzije su joj približne segmentu E. Ispod širokog poklopca na raspolaganju vam je prtljažnik sa 560 litara. Sa preklopljenim zadnjim naslonima, prostor za utovar se povećava na 1.665 litara.

3. Renault Talisman Grandtour

Francuski karavan je na tržištu debitovao pre nekoliko godina i još uvek izgleda vrlo sveže. Osim atraktivne siluete, Talisman nudi i pristojan prtljažnik. Kapacitet od 572 litra može se koristiti u konfiguraciji za 5 osoba. Maksimalni kapacitet je 1681 litar.

2. Volkswagen Passat Variant

Na ovoj listi nije mogao nedostajati jedan od najvećih i najprostranijih automobila u D segmentu. U osnovi je dostupno 650 litara. Međutim, kad preklopimo zadnja sedišta, moći ćemo utovoariti 1780 litara.

1. Škoda Superb Kombi

Mnogi tvrde da je to najpraktičniji model u svojoj klasi. Nesumnjivo je jedan od vodećih, što se odražava u kapacitetu prtljažnika. Standardno se može koristiti do 660 litara. To je očigledno više od gore spomenuta četiri automobila. Nakon preklapanja zadnjih sedišta stvara se neverovatan utovarni prostor od 1950 litara.

Takođe je vredno spomenuti i ostale modele (segment D) u ovoj verziji karoserije:

  • Mercedes-Benz C-klasa: 490 litara
  • BMW serije 3 Touring: 500 litara
  • Audi A4 Avant: 505 litara
  • Mazda 6 Estate: 522 litre
  • Ford Mondeo Estate: 525 litara
  • Volvo V60: 529 litara

Kao što vidite iz priloženog, postoji razlika od 160 litara između najmanjeg i najvećeg prtljažnika. Zaista je puno. Pri proceni prostora za utovar, takođe je vredno uzeti u obzir praktična rešenja, koja između ostalog mogu uključivati: dodatne učvrščivače, udubljenja, ormariće, mreže, pretince, roletne, dvostruki pod i preklopni sistem sedišta. Ponekad i možda malo manji prtljažnik može biti korisniji ako ima veći broja korisnih rešenja.

Izvor: Automobili.ba