fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Top 5 BMW motora! Neuništivi godinama!

Inženjeri BMW-a napravili su mnogo fantastičnih motora koji bez većih problema mogu preći milion kilometara.

blank
Foto: automobili.ba

Istorija marke BMW se veže za 20 godine 20 veka, kada je BMW počeo proizvoditi motore za avione. Kasnije su se u ponudi kompanije pojavili motocikli, a na kraju i automobili. Retrospektivno, možemo reći da su najpouzdaniji BMW motori izrađeni 60-ih, 70-ih ili 80-ih godina. Dovoljno je spomenuti M12 motor visokih performansi, poznat i kao Megatron. Njegov blok bilo je iz serijske jedinice M10. Nakon naknadne ugradnje sa turbopunjačem i glavom cilindra sa 16 ventila, automobili Formule 1 su sa 1,5 litre kapaciteta izlazili na gotovo 1400KS, pišu automobili.ba

Naglasimo, ovde se ne radi o najboljim motorima koje je proizvela bavarska marka, već o onim koji se mogu naći u BMW modelima dostupnim u poslednje dve decenije i koji se i dalje upotrebljavaju u svakodnevnoj vožnji.

BMW N46 motor je najbolji, od ne tako uspešnih R4 motora

blank
Foto: automobili.ba

BMW se smatra stručnjakom u proizvodnji 6-cilindričnih motora. Poslednjom dosta uspešnom “četvorkom” može se smatrati 1.9 motor iz “porodice” M44 koji je nudio pristojnih 140KS, a ujedno je bio izdržljiv. Ovaj motor je ugrađen u BMW 318 i Z3, a karijeru je završilo 2000. godine. Zamenio ga je motor N42 sa sistemom Valvetronic. Kada tražite polovan BMW, mnogo je verovatno da ćete naići na N46 motor snage 1,8 ili 2,0 (115-150 KS) dostupan od 2004-2012, koji su došli do serija 1 i 3, modeli X1 i X3 i Z4. Suprotno paralelno ponuđenom N43, on nema direktno ubrizgavanje benzina (mnogi se korisnici BMW-a žale na trajnost mlaznica). Pre kupovine vredi posetiti specijalizovanu službu koja će proveriti i preslušati sisteme Valvetronic i Vanos, kao i DISA ventil u usisnom sistemu. Moguće je i habanje zatezača i pogonskog lanca i curenje ulja. Međutim, to nije puno u poređenju sa novijim motorima. Na primer N45 sa slabim lancem i zatezačem, N43 sa ne baš izdržljivim mlaznicama i zavojnicama i slučaj naslaga ugljenika u usisu ili 2.0 iz porodice N20. Motor N46 takođe nema električnu pumpu za vodu poznatu od novijih motora. Ključ održavanja motora N46 u ispravnom stanju je redovan servis. Uklanjanje novih kvarova bez uštede na delovima i zamena ulja svakih 10-15 hiljada kilometara, naravno, koristite visokokvalitetna maziva i markirane filtere.

BMW M52 motor, odnosno nesalomljiva “šestica” starog datuma

blank
Foto: automobili.ba

Jedan od motora koji je od BMWa stvorio legendu bio je izvrsni M50. Njegovo mesto zauzeo je jednako čvrst i osetno fleksibilniji M52. Motor je debitovao 1994. godine i bio je u ponudi do 2000. godine. Upotreba aluminijskog bloka umesto livenog gvozdenog značajno je smanjila težinu motora. M52 je bio dostupan u kapacitetima 2.0, 2.5 i 2.8. Poslednja dva preporučujemo sa pokazateljem 2,8, koji su pružali izvrsne performanse, sa nešto većom potrošnjom goriva od one primećene u slabijim verzijama. Motori M52 mogu se naći u BMW-u serije 3, 5 i 7 te u Z3 roadsteru. Traženi su posebno u kombinaciji sa ručnim menjačem. Tržište je toliko prikriveno, a cene visoke, da bi možda bilo dobro kupiti automobil sa automatskim menjačem. Zauzvrat, mišljenja o trajnosti motora M52 potaknula su mnoge vozače sa manje bogatim novčanicima da uštede na servisima. Pogotovo u kombinaciji sa LPG instalacijama, to je značilo probleme sa rashladnim sistemom, što je često rezultiralo pregrevanjem glave. 1998. godine motor M52 je modernizovan. Dobio je DISA ventil u usisnom razvodniku i fazni varijator na ispušnoj bregastoj osovini, što je povećalo troškove servisa. Ako je paljenje popraćeno plavičastim dimom iz izduvne cevi nakon dužeg zaustavljanja, brtve ventila ispunjavaju uslove za zamenu. U motoru M52 oni su najčešće krivi za prekomernu potrošnju ulja. Takođe, trebali biste upamtiti zamenu vazdušnog filtera. Ako to ne učinite, dolazi do začepljenja protoka vazduha. Kao i za ostale BMW motore, takođe je potrebno voditi brigu o sistemu hlađenja, redovnoj izmeni ulja i upotrebi filtera. M52 motor će se isplatiti dugovečnošću, dobrim performansama i jedinstvenim zvukom.

Motor BMW M54, nova, ali uspešna ponuda

blank
Foto: automobili.ba

Iako se možda činilo nemogućim prilagoditi motor M52, BMW-ovi inženjeri uspeli su napraviti trik. Motor M54 smatra se jednom od najboljih konstrukcija u istoriji marke. Bio je dostupan od 2000. do 2006. godine u verzijama kapaciteta 2,2, 2,5 i 3,0. Razvili su 170-231KS, dajući snagu i okretni moment vrlo ravnomerno. Sve to uz potražnju za gorivom, koja je bila unutar 10 l / 100 km čak i pri polaganoj vožnji. Motor ima neizravno ubrizgavanje goriva i dvostruki Vanos, ali nije primio potencijalno problematični sistem Valvetronic. Motor M54 korišćen je u BMW serija 3, 5 i 7, modelima X3 i X5 te u roadsterima Z3 i Z4. Čak i polovne jedinice koštaju puno, jer se rado menjaju (prebacuju) na starije modele BMW-a. Izvrsna mišljenja o motoru M54 rezultat su visoke radne kulture, velike snage dobijene bez turbo i natprosečne trajnosti. Jedna od ponavljajućih grešaka su kvarovi termostata. Najveća briga za korisnike BMW-a s motorima M54 je sagorevanje ulja. Za to su možda krive zaptivke ventila,a često izgaranje ulja prestaje kad se zamene klipni prstenovi. Kao i kod starijeg M52, takođe je vredno proveriti separator ulja.

BMW M62, ili solidan i moćan V8

blank
Foto: automobili.ba

Ko je zainteresovan za kupovinu zaista jakog BMW-a, ali želi izbeći visoke troškove održavanja poznate iz modela koje potpisuje M GmbH, može potražiti automobil sa motorom M62. Ovo je naslednik uspešnog V8 M60 (1992-1995). Motor M62 bio je u ponudi od 1996. do 2005. godine. Ova 8-cilindrična jedinica bila je dostupna u zapreminama od 3,5, 4,4 i 4,6.Ugrađen je u serije 5, 7 i 8, model X5, pa čak i Range Rover L322, Bentley Arnage ili Morgan Aero 8. Najbolje svedočanstvo o trajnosti motora M62 daju brojni automobili sa ovim motorom ispod haube. Jedan od najslabijih elemenata ovog motora je pogonski lanac. Poreba za zamenom se javlja nakon kilometraže veće od 300 hiljada kilometara, međutim, potrebu za zamenom lanca, klizača i zatezača teško možemo smatrati značajnim nedostatkom. Poboljšane verzije motora M62 imaju TU u nazivu i dva Vanosa – zaptivke iznutra su podložne habanju, ali već postoje firme koje nude preradu. Zbog starosti mogu se pojaviti kvarovi na opremi. Lamba sonda, senzori položaja osovine ili merač protoka. Korisnici BMW-a sa motorom M62 naznačuju da su originalni delovi skupi, ali vredi ih instalirati, jer vam godinama daju mir. Vredno je zamoliti mehaničara da proveri pumpu za ulje (može se sama odviti). Snažni motor nije ekonomičan, ali dobro radi sa LPG-om. Naravno, instalacija mora biti pravilno uređena i imati dovoljno velik kapacitet da snabdeva boce pravom količinom plina.

BMW M57, oklopni dizel iz Bavarske

blank
Foto: automobili.ba

Šestocilindrični dizelski BMW M57 može se opisati samo u superlativima. Ima medveđu snagu, može biti ekonomičan, lepo zvuči, ima visoku radnu kulturu, izuzetno je izdržljiv i relativno jeftin za popravaku. Zanimljivo je da je starija i slabija verzija M57 lakša i jeftinija za servis i pouzdanija. Uglavnom se radi o dodacima, jer su rezerve snage u bloku ovog motora ogromne. Nije slučajno X-raid tim koristio M57 motor kako bi stvorio srce BMW-a X3 Cross Country Dakar reli automobila, koji je razvijao 315 KS i 700 Nm. Putnička verzija motora M57 bila je dostupna u zapreminama 2,5, 2,9 i 3,0. BMW je sastavio ovaj dizel za modele serije 3, 5, 6 i 7, X3, X5 i X6, te ga stavio na raspolaganje za Range Rover L322 (2.9) i Opel Omega B (2.5), gde se pojavio pod oznakom 2.5 DTI u 2001.-2003. Da nije bilo generalnog umora i stvarne kilometraže preko pola miliona kilometara, 2,9-litrena verzija sa 184 KS bila bi najbolji izbor. Ima najmanje komplikovane hardverske i elektromagnetske mlaznice koje je lako obnoviti. U novijim verzijama jedinice su se, između ostalih, pojavili ventili na usisnom razvodniku, a snažnije verzije dobile su dvostruke turbopunjače ili pezoelektrične mlaznice. U automobilu sa velikom kilometražom to će značiti povećane troškove popravake. Kako biste motor M57 održali u najboljem stanju dugi niz godina, morate se setiti redovne zamene ulja, povremeno proveravati učinkovitost mlaznica i koristiti i originalne delove. U ovom slučaju, račun za uslugu neće biti rekordno jeftin, ali moći ćete uživati ​​u jednostavnosti upotrebe. Na primer, lanac bi trebao izdržati novih 400.000 kilometara.

Izvor: Automobili.ba