fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TOP 5 automobila sa najvećim prtljažnicima

Pripremili smo listu automobila sa najvećim prtljažnicima, tj. onima sa kojima ćemo odvesti petočlanu porodicu na odmor, a istovremeno smestiti najviše prtljage.

blank
Foto: britishmotors.rs

Zbog razlika u udobnosti putovanja, sa liste smo izuzeli modele koji se strukturno temelje na varijantama isporuke, poput VW Multivana, francusko-japanskih trojki (Citroen SpaceTourer, Peugeot Traveller, Toyota Proace), Mercedes V-klase ili Citroen Berlingo / Peugeot Riftera i Ford Transit. Ispitali smo samo tipične lične automobile – SUV-ove i kombije. Poslednjih je na tržištu sve manje, ali preostali i dalje imaju puno toga za ponuditi u pogledu kapaciteta prtljaga. Kriterijijum za našu listu bila je veličina prtljažnika sa 5 osoba, pišu autmobili.ba.

5. Audi Q7 – 865 l

Na petom mestu automobila sa najvećim prtljažnicima ulazi Audi Q7, ali samo ako u obzir uzmemo varijantu sa 5 sedišta. U varijanti sa 7 sedišta, dva dodatna sedišta zauzimaju malo mesta, a prtljažnik verzije SQ7 takođe je nešto manji. Prostor za prtljag u Q7 ima kapacitet od 865 litara i 2050 litara sa preklopljenim sedištima. U slučaju najpopularnije verzije (50 TDI, tj. Trolitreni V6 dizel sa 286 KS), Q7 može se natovariti do 665 kg.

4. Mercedes GLS – 890 l

Mesto uz sami vrh zauzeo je Mercedes GLS, što je slikovito rečeno, S-klasa u obliku SUV-a. Automobil je čak i duži od produženog Range Rovera (5,2 m), ali je prtljažnik nešto manji – 890 litara. Povećava se naravno kada se preklope sedišta drugog reda. Tada se kapacitet prtljažnika povećava na 2.400 litara. Ovaj najveći Mercedesov terenac, proizveden u Alabami u SAD-u, dostupan je samo sa motorima od šest cilindara i više, standardno ima sedam električno podesivih sedišta, a dužina prtljažnika u njegovom slučaju iznosi najviše preko 2,2 metra.

3. Range Rover – 900 l

Veliko iznenađenje na listi je broj tri, Range Rover. U njegov prtljažnik možete “uliti” 900 litara, pa čak i 2142 litara sa preklopljenim sedištima, što je više nego u Discoveryju gore. Ovde imajte na umu –kapacitet prtljažnika odnosi se samo na verziju dugog međuosovinskog razmaka (i dužine karoserije 5.120 mm, “normalni” domet je jednak pet metara). Range Rover nudi još veću ekskluzivnost, sofisticiranost, udobnost, svestranost – po odgovarajuće višoj cini, naravno. Najjeftiniji Range košta preko 75.000 eura.

2. VW Sharan – 955 l

Broj dva na listi je VW Sharan, koji je na taj način odbranio čast kombija, zajedno sa Seat Alhambrom. U njihovom slučaju u prtljažnicima ima 955 l “robe”, dok kada su sedišta preklopljena Volkswagen stiče prednost (2.430 naspram 2.297 l ). Nažalost, čini se kako će oba modela uskoro moći uživati ​​u srebrnoj medalji, jer govore o kraju svoje proizvodnje i bez ikakvih izgleda za naslednike. Ako nekome nedostaje prostora u Alhambri ili Sharanu, očito će samo kombiji udovoljiti njegovim potrebama.

1. Land Rover Discovery – 986 l

Na prvom mestu nalazi se Land Rover Discover– njegov prtljažni prostor prima 986 litara (2068 litara sa preklopljenim zadnjim sedištima), što je više nego u bilo kom kombiju ili SUV-u. Inače, simptomatično je da SUV, a ne kombi, nudi najveći kapacitet prtljaga. Očigledno su dizajneri Discoveryja vrlo dobro uzeli slovo “U” u nazivu segmenta (od Utility, što znači korisnost). Naravno, “disko” je već godinama automobil čija je najveća prednost bila njegova prostranost. Njegova karoserija meri 4956 mm, a automobil se može naoružati sa sedam sedišta (tada se kapacitet prtljažnika smanjuje na 172 litra). Ako preklopimo sedišta u drugom redu, onda se iza vozačevih leđa nalazi “akvarijum” kapaciteta preko 2 kubika i dužine od gotovo 2 metra.

Izvor: automobili.ba