fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TOP 5 automobila koje vlasnici najduže zadržavaju

Jednom kada se vežete za svoj auto, teško je preći na novi model, to je najčešći slučaj. Međutim, ako ste kojim slučajem kupili neki od ovih modela o kojima ćemo pričati u nastavku onda to neće biti problem jer traju čitavu večnost.

Predstavićemo vam 5 modela koji se najduže zadržavaju u garažama vlasnika.

5. Honda Civic

blank
Foto: rentacarmenadzer.com

Japanski automobil iz 2005. godine koji pokreće 4 – cilindrični atmosferac benzin agregat, proizvod fabrike Honda. Radi se o motoru zapremine 1.8 litra uz prednji pogon i ručni menjač sa 6 ili automatik sa 6 brzina. U pitanju je mali porodični automobil sa maksimalnom brzinom od 205km/h, ubrzanjem od 0-100 za 8.9s i prosečnom potrošnjom od oko 6.4 litara na 100 pređenih kilometara.

4. BMW Serije 3

blank
Foto: b92.net

BMW je poznat po svojoj preciznoj izradi, a Serija 3 je napravljena kako bi trajala.

Modeli proizvođeni između 1981. i 1984. godine predstavljaju ono najbolje što ova serija ima da ponudi.

Ne samo da mogu da se nađu po pristojnoj ceni, već imaju vanvremenski dizajn i motore koji će trajati večnost.

3. Subaru Legacy

blank
Foto: rentacarmenadzer.com

Ako neki proizvođač automobila ima reputaciju da pravi kola koja su izuzetno pouzdana, onda je to Subaru. Modeli ove kompanije poznati su po tome što traju, i vrlo retko se mogu videti u oglasima, najverovatnije što se predaju s kolena na koleno. Odnosno dugo ostaju u jednoj porodici.

2. Volvo 850

blank
Foto: b92.net

Ovo je prvi Volvo koji ima pogon na prednjim točkovima. Volvo 850 ima reputaciju jednog od najpouzdanijih automobila svog vremena.

Najbolje od svega, uprkos starosti dizajn je i dalje privlačan.Volvo 850 bio je dostupan u dva varijeteta: kao limuzina i kao karavan. Karavan je imao mnogo uspeha na nemačkom govornom području gde je i danas vrlo cenjen automobil, pogotovo u verziji sa pogonom na sva četiri točka.

1. Nissan Maxima

blank
Foto: rentacarmenadzer.com

Nissanu je bio potreban model koji će biti konkurencija Toyoti Camri, i očigledno je uspeo u svojoj nameri.

Ovi modeli bez problema prelaze i preko 300.000 kilometara, zabavni su za vožnju i nije im portrebno puno održavanja.

Tržište SAD-a

Dok su mnogi vlasnici automobila u našoj zemlji prinuđeni da svoja vozila dugo zadrže u posedu zbog nezavidne ekonomske situacije, u bogatijim zemljama ih uglavnom ne menjaju zato što su zadovoljni njima.

Istraživanje koje je sproveo iSeeCars, a koje je obuhvatilo 660.000 vozila u SAD, otkriva kojih se to modela njihovi vlasnici najteže odriču, odnosno koje zadržavaju u vlasništvu 15 i više godina.

Pokazalo je da najvernije klijente ima japanski proizvođač koji je inače poznat po pouzdanosti svojih automobila, to je naravno- Toyota.

Među prvih deset modela čak 7 je izašlo iz fabrika ove auto-kompanije, a na prvom mestu je vozilo sa hibridnim pogonom, Toyota Prius.

Sa druge strane, zanimljivo je da Camry, kao vrlo popularan model u Americi, i Corolla nisu u prvih deset. Japanci generalno dominiraju, pa su u top-10  dva modela Honde i jedan Subaru.

Izvor: rentacarmenadzer.com