fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TOP 3 automobila koji najviše gube na vrednosti

Nijedan potencijalni kupac novog automobili neće se rado suočiti sa činjenicom da će njegov automobil već u prvoj godini ostvariti golem gubitak vrednosti.

Kod modela koji dobro drže cenu na tržištu polovnih vredi računica da sa 4,5 godine starosti gube 50 posto vrednosti novog automobila. Ipak, postoje i brojni modeli koji već u prvoj godini gube više od 30 posto vrednosti.

Krenimo redom u pregled liste Top 3 automobila koji najviše gube na vrednosti:

1. Volvo S60 (- 34,4 %)

blank
Foto: automobili.ba

Švedski predstavnik D-segmenta u svakom je pogledu dobar, kvalitetan i siguran automobil, ali među kupcima nije ni izbliza popularan kao Audi A4, BMW Serije 3 i Mercedes-Benz C-klase. Isto vredi i za polovne primerke pa pad vrednosti već u prvoj godini iznosi čak 34,4 posto.

2. Jaguar XF (-32,3 %)

blank
Foto: srbija.jaguar.com

Iako u svakom pogledu može stati uz bok Audiju A6, BMW-u Serije 5 i Mercedes-Benzu E-klase, sportski nastrojen Jaguar XF-S 3.0d V6, kao polovnjak prilično brzo gubi na vrednosti pa trećina uloženog ispari već u prvoj godini.

3. Fiat 500 (- 31,9 %)

blank
Foto: automobili.ba

Italijanski šminker koji se na tržištu nametnuo kao jeftinija alternativa Mini Cooperu već u prvoj godini gubi 31,9 posto vrednosti novog automobila. Situacija nije ništa bolja ni sa paprenim Abarth verzijama.

Mnogi ne znaju, ali boja automobila ima znatan utiecaj na zadržavanje vrednosti.

Izvor: automobilil.ba