fbpx

Zanimljivosti o automobilima

TOP 10 najboljih serija i filmova o automobilima

Svaki pravi zaljubljenik automobila voli pogledati dobar auto film ili seriju, ali nažalost filmska industrija vrlo retko napravi takav sadržaj. Stoga vam donosimo po našem izboru TOP 10 najboljih filmova i serija u kojima automobili imaju veliki značaj.

10. Taxi

blank
Foto: Screenshot YouTube

Francuski taksi postao je jedan od najvećih hitova početkom XXI. veka. Tada su u modi bile modifikacije spoljneg izgleda velikim spojlerima i usisnicima pa se tako ‘nabrijani’ Peugeot 406 savršeno uklapao. Film je uključivao dobar humor, odlične potere automobilima poput Mitsubishi Lancera i Mercedesa 500E te puno akcije. U međuvremenu stigao je i peti nastavak koji je takođe vredan gledanja.

9. Two-Lane Blacktop

blank
Foto: Screenshot YouTube

Snimljen je još davne 1971., ali bez obzira na starost, vredan je gledanja. Reč je o dva mladića koji putuju kroz Ameriku i trkaju se svojim modifikovanim Chevroletom iz 1955. godine. Jedan je vozač, a drugi mehaničar, pa su tako spremni na svaki izazov koji ih očekuje.

8. Herbie

blank
Foto: Screenshot YouTube

Poznato je da Disney zna napraviti dobre filmove i za decu i za odrasle, a jedan od njih je upravo Herbie. Prvi film prikazivao se na platnu pre tačno 50 godina, a poslednji još 2005. godine. Svaki od pet nastavaka stvorio je veliku znatiželju među gledaocima, pa se čekalo u redovima za kino-projekciju i nekoliko sati.

7. Nacionalna klasa

blank
Foto: Screenshot YouTube

Pronaći automobiliski film sa prostora bivše Jugoslavije bio bi nemoguć posao da ne postoje Nacionalna klasa i jedan dole u listi navedeni film. Snimljen je 1979. godine, a priča se o 27-godišnjem automobilisti Floydu koji vozi trke sa popularnim ‘fićama’. Svake godine upisuje novi fakultet kako bi izbegao vojni rok, pa je svojim trkama napredovao u veću klasu.

6. Dobar posao u Italiji

blank
Foto: Screenshot YouTube

Michael Caine, poznati glumac iz Batmana, 49 godina pre igrao je glavnu ulogu u filmu Dobar posao u Italiji. U kultnom klasiku bori se protiv policije i mafije, koji mu žele stati na kraj, a sve je ispunjeno brojnim poterama malim Mini Morrisima. Toliko je dobar film da je i 2003. godine napravljena modernija verzija, koja je takođe bila veliki hit.

5. Nestali u 60 sekundi

blank
Foto: Screenshot YouTube

Imate 48 sati da pronađete i ukradete 48 egzotičnih automobila – zvuči kao odlična akcija, a ovi filmovi to jesu. Prvi film ‘Nestali u 60 sekundi’ snimljen je 1974. godine, a osim starih tehnika krađe otkriva kako prevariti policiju i ‘prekucati’ broj šasije na automobilu. A 26 godina posle snimljena je modernija verzija u kojoj je zadatak ukrasti dva automobila više u istom periodu. Svaki taj film ispunjen je autima klasicima od kojih boli glavi, a samo neki od njih su Ford Mustang, Ferrari 365 GTB/4, Jaguar E-Type i Rolls-Royce Silver Shadow.

4. Fast and Furious

blank
Foto: Screenshot YouTube

Iako je ovaj serijal u poslednjim nastavcima skrenuo više prema akciji, ne možemo ne spomenuti Fast and Furious. Prva tri dela posvećena su lično automobilima, od uličnih trka do dubokog modifikovanja automobila. Fast and Furious imaju mnogo nestvarnih scena, ali bez obzira na to donose nam uzbudljivu akciju te celi niz savršenih automobila.

3. Initial D

blank
Foto: Screenshot YouTube

Mnogima je to nepoznata crtana serija, ali Initial D jedan je od najboljih automobilskih sadržaja koje možete pogledati. Osamnaestogodišnji Takumi bori se svojom Corollom, iz 1986. godine, protiv mnogih legendarnih automobila iz Japana. Radnja se odvija na brdskim japanskim putevima, pa kroz svaku epizodu upoznajete različite tehnike driftanja. Nemojte misliti kako su tehnike o kojima se priča bez veze, jer jedan od scenarista ove serije je upravo Keiichi Tsuchiya – otac driftanja.

2. Beogradski fantom

blank
Foto: Screenshot YouTube

Vlada Vasiljević je usred Beograda, 1970-ih godina, ukrao beli Porsche 911 Targa. Njegov cilj nije bio zaraditi na tom automobilu, nego provocirati tadašnju miliciju. Beogradska milicija u tom razdoblju vozila je ‘stojadine’ i ‘tristaće’ pa se tako kroz nekoliko večeri potere nito nije mogao približiti Porscheu. Početkom 2009. godine ‘bela legenda’ je oživela kroz film Beogradski fantom, koji je za svaku preporuku.

1. Bullitt

blank
Foto: Screenshot YouTube

Prije tačno 54 godine snimljeno je najveće remek-delo filmske potere, pa mnogi smatraju kako se nijedna potera dosad nije približila onoj u Bullittu. Potera između Ford Mustanga i Dodgea Chargera traje punih deset minuta, a bila je uzor mnogim filmovima koji su snimljeni posle. Zanimljivo je što za volanom neki kaskader, nego upravo glumac Steve McQueen, koji je smatrao da može bolje odraditi posao.

Izvor: autostart.24sata.hr