fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Top 10 automobila Golf klase sa najvećim gepekom!

Jedna od najvažnijih stavki pri kupovini limenog ljubimca upravo je veličina prtljažnika. Koliko će prtljaga stati u gepek samo je početak mozgalice, jer se automobil koristi celu godinu te često mora služiti za prevoz većih i nezgrapnih predmeta. Međutim, kupci ili veličinu ‘gepeka’ uzimaju zdravo za gotovo ili se u potpunosti oslanjaju na brojke proizvođača, što se u stvarnosti zna obiti o glavu, stoga vam mi donosimo pregled modela iz Golf klase koji će probleme sa prtljagom smanjiti na minimum.

blank
Foto: peugeot.rs

10. Mazda3

Sa 364 litra Mazda se smestila na začelje naše liste i u poređenju sa modelima na vrhu liste, dolazi sa skromnim prtljažnikom, no uprkos tome iza sebe je ostavila jedne od najprodavanijih modela u klasi, poput Toyote Auris i Mercedes-Benz A-klase.

9. Opel Astra

Jedan od poželjnijih automobila iz C segmenta nije se iskazao po pitanju praktičnosti. Prtljažnik od 370 l solidne je veličine, ali ne nudi sedišta koja preklapanjem čine ravan pod.

8. Kia Cee’d

Korejski bestseler je prtljažnikom veličine 380 l pogodio samo središte klase, a i njegovo korišćenje je olakšano niskim rubom utovara. Školski je odrađeno i preklapanje zadnjih sedišta kojima se dobija potpuno ravan pod.

7. VW Golf / Audi A3 / Seat Leon

S obzirom na to da Audi A3, Seat Leon i Volkswagen Golf dele proizvodnu platformu, pa tako i 380 l veliki prtljažnik, zajedno smo ih smestili na četvrto mesto od pozadi. Očekivano, Golf je u svojoj klasi smešten u zlatnu sredinu.

6. Renault Mégane

Francuski kompakt svojim vlasnicima u prtljažniku nudi više prostora od proseka, tačnije 384 l, no utovar otežava širokim zadnjim branikom.

5. Hyundai i30

Nadmetanje unutar firme kada govorimo o ‘gepeku’ dobio je Hyundai jer dok Kia Cee’d nudi 380 l, i30 pruža 15 l više (395 l). Dodatno se može pohvaliti svojom dubinom i ravnomernim oblikom, koji daju do znanja da je prostor u unutrašnjosti pametno iskorišćen.

4. Citroën C4

Da najstariji model na listi još nije za penziju govore njegove atraktivne redizajnirane linije, no još bolje ističe veličina prtljažnika (408 l) koja po prvi puta na ovoj listi prelazi 400 l.

3. Peugeot 308

U top 3 smestio se vrlo nagrađivani Peugeot 308 koji je 2014. osvojio i nagradu za Europski automobil godine, a sudije je između ostalog zasigurno privukla i veličina prtljažnika koja broji 420 l.

2. Fiat Tipo

Nakon poduže pauze Italijani su se vratili u sam vrh C segmenta i to pod već iskušanim imenom Tipo. Nude tri verzije karoserije, limuzinsku, karavansku i klasičnu petovratnu koja nudi impresivnih 440 l prtljažnog prostora.

1. Honda Civic

Japanski proizvođač (prodajni zastupnik nije prisutan u našoj državi) ni u desetoj generaciji legendarnog Civica nije hteo ispustiti titulu automobila sa najvećim prtljažnikom u C segmentu, stoga je kupcima ponudio čak 478 l zapremine, čime zadovoljava i najzahtevnije potrebe, bilo da se radi o prevozu celokupne opreme za uživanciju na plaži ili komada nameštaja. Zanimljivo je da verzije Sport i Sport Plus zbog drugačijeg izduva imaju otprilike 10% manji prtljažnik, tačnije 420 l.

Zanimljivo je kako su navedeni podaci službene brojke proizvođača, od kojih jedan deo svoje prtljažnike daje na merenje agenciji VDA (Verband der Autombilindustrie), drugi deo agenciji SAE (Society of Automotive Engineers), a treći nepoznatom izvoru, stoga bi rezultati mogli odskakati od navedenih brojki, ako bi se svaki automobil merio jednakom mernom metodom.

Takođe, savjetujemo vam da pri kupovini automobila vodite računa o brojkama vezanim uz veličinu prtljažnika, jer se one između ostalog menjaju zavisno o vrsti izduva, o tome dolazi li automobil sa setom za popravku guma ili rezervnom gumom te pogonom na dva ili četiri točka.

Izvor: dnevnik.hr