fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Tesla bivšem radniku mora da plati više od 130 miliona dolara odštete zbog rasizma

Američki savezni sudija je u ponedeljak naredio kompaniji Tesla Inc da plati više od 130 miliona dolara odštete bivšem crnom radniku, nakon što je otkriveno da je bio izložen rasno neprijateljskoj radnoj okolini, prenosi Wall Street Journal.

blank
Foto: Tesla

Sudija je rekao da kompanija nije preduzela razumne korake da se Owen Diaz, radnik po ugovoru u fabrici Tesla Fremont 2015. i 2016. godine, rasno ne zlostavlja.

U poruci zaposlenima koju je Tesla objavio na svom sajtu, proizvođač automobila navodi da se suđenje odnosi na rasne uvrede koje su se dogodile u pogonu fabrike i rasističke grafite u kupatilima.

Takođe je rečeno da se, tri puta kada se Diaz žalio na maltretiranje, Tesla umešao i pobrinuo da se preduzmu mere.

“I dok snažno verujemo da ove činjenice ne opravdavaju kaznu koju je izrekla porota u San Francisku, priznajemo da 2015. i 2016. godina nisu bile savršene”, navode u Tesli.

Kompanija Tesla navodi da su uveli promene od vremena kada je Diaz radio u fabrici Fremont, uključujući timove posvećene istraživanju pritužbi zaposlenih i brige da zaposleni imaju jednake mogućnosti u kompaniji.

Prošle godine je proizvođač automobila otkrio u svom prvom izveštaju o rasnoj raznolikosti da Afroamerikanci čine četiri posto vodećih pozicija u Tesli te deset posto radnika.

Izvor: Seebiz.eu