fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Svi Titovi automobili

Pogrešno je mišljenje da je Josip Broz bio ljubitelj Mercedesa, jer je daleko više bio fan Cadillaca, mada je odluka da se vozi u Mercedesu bila možda malo i politička.

blank
Foto: Nacionalni park Brijuni

Uz Tita se vezuje oko 1 000 automobila, koje je tokom svoje karijere vozio ili je bio vožen u njima.

Tito je svoje automobile kupovao preko četri instance – Skupštine (čiji je bio predsednik), Vojske (čiji je bio maršal), Protokola i Milicije (ali samo za pratnju).

Prvi susret sa američkim automobila Tito je imao 1937. godine, kada je na poklon od Staljina dobio Pacarda.

Već početkom 50-tih počinje ozbiljnija nabavka automobila za sve službe (Oldsmobile, Ford i Chevrolet su bile najpopularnije marke), a Tito dobija na korišćenje dva Eldorado Cadillaca iz 1953. godine i jedan Fleetwood koji je kasnije retko vožen.

Josip Broz se tih godina, najčešće vozio u Rolls Royceu, a deo pratnje su činile i dve Imperial Crown produžene limuzine iz 1956. sa vojnim tablicama. Već početkom 60-ih Tito se vraća svojoj najvećoj ljubavi, Cadillacu i nabavlja model Series 75 convertible by Ghia.

Osim toga, Tito je imao Cadillac 57 Eldorado, koji je u Muzeju Automobila u Beogradu i Eldorado iz 1961. godine koji se nalazi u jednoj privatnoj kolekciji.

Polovinom 60-tih stižu Mercedesi 600 Pullmani i Tito, se tih godina najčešće služi njima.

Tokom 60-tih, nezaobilazan deo pratnje činili su nekoliko Cadillaca kao i flota od 8-10 crnih Chevrolet Bel Aira iz 1957.

Godine 1965. Maršal dobija na poklon od Zagrebačkog velesajma Lincoln Continental kabriolet.

Široj javnosti je dobro poznata fotografija nastala prilikom posete kraljice Elizabete i Tita za volanom Lincolna iz 50-tih kao i Imperiala Cabria iz 65-66, ali se tim vozilima gubi svaki trag.

Poslednje veliko trebovanje iz Detroita, a za potrebe svih državnih službi, dogodilo polovinom 70-ih godina.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *