fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Sve je više ovakvih prerada na putevima, a razlog je genijalan (VIDEO)

Fotografija ove pomalo bizarne prerade malog Fiata 500 je nedavno osvanula na Redditu i izazvala velik interes.

Bizarni Fiat 500 na prvi pogled izgleda kao da je izašao iz garaže nekog obožavaoca Mućki, ali prava istina bi mogla da vas iznenadi. Ovakve prerade su na nemačkim putevima postale nešto češća pojava, a osim Fiata 500, slične prerade se mogu naći na primercima VW Pola, Seat Ibize i Škode Fabije, odnosno povoljnih gradskih modela.

Kako piše Index.hr, preradu nudi firma Ellenator, a uključuje i preradu motora da bi se prigušila snaga. Stvar je genijalna jer ovakva prerada svrstava auto u kategoriju L5e, a to znači da mogu da ih voze maloletne osobe starije od 16 godina.

Roditelji koji žele da im deca budu sigurnija u saobraćaju nego što bi bila na mopedu, mogu da izaberu ovakvu preradu. Modifikacija uključuje zamenu zadnje osovine i montažu nove s dva 14-inčna točka razdvojena desetak centimetara. Novi točkovi ulaze u prostor prtljažnika, dok su na boku otvori zatvoreni limenim pločama.

Konačno, tu je i prerada elektronike da bi se snaga motora ograničila na 20KS. Tako traži zakon za udovoljavnje klasi L5e tricikla, ali i razum, jer nova arhitektura itekako utiče na dinamički stabilitet vozila.

Cena prerade je 5.980 evra. Dobra vest jeste da je, kada tinejdžer postane punoletan i položi vozački ispit, moguće lako izvesti konverziju u prvobitno stanje.

Izvor: Index.hr