fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Šta vozi Putin?

„Aurus Senat“ je najnovija limuzina ruskog predsednika Vladimira Putina i ovo luksuzno vozilo košta „samo“ 250.000 dolara u regularnoj prodaji, mada postoje i modeli jačih performansi od 275.000 i oni sa najjačim, do 300.000 dolara, piše Mondo.

blank
Foto: Profimedia

Aurus je predstavio dve luksuzne limuzine pod naziviom Senat S600 i Senat Limuzina S700 na sajmu automobila u Ženevi još 2019. godine, dok projekat prvi put predstavljen 2013. godine. Ova limuzina je u stvari civilna verzija limuzine koju koristi ruski predsednik.

Limuzinu pokreće 4,4-litarski V-8 motor, razvijen u saradnji sa „Poršeom“, do 100 km/h stiže za 6 sekundi, pogon je na sva četiri točka, a devetostepeni menjač prenosi snagu.

„Ja putujem u ovakvim vozilima i bio sam na mestu vozača mnogo puta. Ovo je stvarno visokokvalitetno vozilo, koje ispunjava sve svetske standarde“, rekao je Putin svojevremeno, pri predstavljanju ove linije vozila.

Ime marke se sastoji iz dve reči: aurum, što znači „zlato“ i Rus, kao Rusija. U centru logotipa je štit, a u njegovom gornjem delu se nalazi zvezda.

Prema navodima medija, Rusi su u ceo projekat uložili više od 400 miliona dolara, a čak su i američki novinari istakli da je daleko bezbednija od limuzina američkih predsednika! Vozilo je blindirano, ima sopstvene rezerve kiseonika, a tvrdi se da može da izdrži i raketni napad.

Pogledajte izbliza kako ovo vozilo izgleda:

A kako izgleda kada Vladimir Putin sedne za upravljač, pogledajte u videu:

Izvor: mondo.rs