fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Šta sve dizel motor može da koristi kao gorivo?

Dizel motor je originalno razvijen kako bi radio uz pomoć kikiriki ulja, a ne na gorivu na kom radi danas.

blank
Foto: thesun.co.uk

Njegov kreator ga je stvorio kako bi radio na bilo kom gorivu koje gori, čak i stvarima lošeg kvaliteta kako bi dizel motor mogao da se koristi u delovima sveta koji nisu dodirnuti industrijskom revolucijom, prenosi portala Hayat.

Ovo ujedno znači, barem u teoriji, da dizel motori mogu da rade i na drugim opcijama koje nisu štetne kao dizel.

Iako ovo nisu široko zastupljena rešenja, postoje određene stvari koje mogu da zamene dizel gorivo.

Biodizel

Ovo je generički naziv za dizel gorivo koje je napravljeno iz prirodnih izvora koji ne uključuju komponente bazirane na nafti. U pitanju može da bude biljno ulje, pa čak i životinjske masti koje su prerađene tako da mogu da se koriste kao gorivo.

Neki od najboljih izvora su uljana repica i palmino ulje, ali može da posluži svaki prinos bogat uljem. Ulje može da bude mešano sa regularnim dizel gorivom ili korišćeno samostalno.

Međutim, ovo nije savršena baza jer ne može da se skladišti kao dizel i gubi svoju korisnost nakon 8 meseci.

Korišćeno biljno ulje

Reciklirano ulje za kuvanje u osnovi spada pod biodizel kategoriju. Međutim, ono je drugačije jer mu nije potreban sopstveni proces proizvodnje. Ne samo da štedi energiju da se napravi, već je i znatno ekološki prihvatljivo.

Doduše, ne možete samo da ispraznite ulje iz friteze u rezervoar. Ulje prvo mora da prođe filtraciju kako bi se uklonile sve nečistoće i potrebno je dodati određene hemikalije za motore kako bi radili kako treba.

Zapravo, motor koji radi samo na ulju za kuvanje mora da ima ugrađen grejač goriva negde jer bi u suprotnom moglo da dođe do zagušenja sistema.

Dimetil etar

Ovo je gas koji može da se nađe kao sastojak u spreju za kosu, ali njegova upotreba ide dalje od toga.

Dokazano je da može da bude gorivo za motore sa kompresovanim paljenjem uz minimalne modifikacije. Pritom, poboljšava emisije dizel motora jer eliminiše emisije štetnih čestica, a istovremeno ne smanjuje performanse motora.

Druga važna pominjanja

Gore navedena goriva najviše obećavaju, ali nisu jedina opcija za pokretanje dizel motora.

Butanol se takođe pominje u pojedinim istraživanjima, ali ga je teško koristiti samostalno i potrebno je da bude kombinovan sa standardnim dizelom u određenim proporcijama kako bi radio.

Etanol takođe može da se koristi, ali ga je isto tako potrebno mešati sa drugim gorivom kako bi goreo i postigao potrebnu lubrikaciju. Ipak, može da čini 15% mešavine goriva.

Gorivo napravljeno iz algi se takođe nalazi na listi alternativa koje obećavaju.

Navodno, neke vrste mikroalgi su odlične u proizvodnji ulja. A ostatak procesa je u osnovi isti kao i proces za pravljenje regularnog biodizela.

Izvor: Ekapija.com