fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Šta slušate dok vozite – PET najopasnijih pesama za vožnju (VIDEO)

Nema pravog užitka u vožnji bez odgovarajuće muzike, malo je stvari koje volimo više od dobrih automobila i kvalitetnih pesama.

blank
Foto: thejakartapost.com

Toga su svesni i proizvođači automobila pa deo najboljih paketa opreme uključuje i vrhunske audio sisteme. Svako od nas ima omiljeni muzički pravac i naravno omiljene pesme, ali sudeći prema nekim istraživanjima nisu sve preporučljive za vožnju, iz bezbednosnih razloga.

Istraživanja pokazuju da određene pesme “teraju” vozača za opasniju vožnju, tačnije one sa više od 120 bitova po minutu (BPM) imaju negativan uticaj koji izaziva bržu vožnju i veći broj saobraćajnih prekršaja. “Ako osetite da ste dekoncentrisani zbog pesme na radiju ili vašoj listi, možda je vreme da je promenite”, kaže Tim Švarc, direktor marketinga Moneybara, britanske kreditne i lizing kompanije za automobile.

Moneybarn je analizirao 96 najpopularnijih pesama na digitalnom muzičkom servisu Spotify i rangirao po pet najopasnijih i najbezbjednijih pesama za vožnju. Zanimljivo je da manje od 30% pesama sa ove liste je označeno kao “sigurno” za vožnju. Moneybarn je prilikom analize utvrdio i da nisu samo tempo i energija pesme “opasni” prilikom vožnje, već i velika buka utiče na reakciju i otkucaje srca.

“Zaista je zanimljivo videti kako nešto tako nevino kao što je biranje muzike za put može da predstavlja opasnost po vašu bezbednost”, zaključuje Švarc.

Pet najopasnijih pesama za vožnju:

1. American Idiot – Green Day

2. Party in the U.S.A – Miley Cyrus

3. Mr. Brightside – The Killers

4. Don’t Let Me Down – The Chainsmokers

5. Born to Run – Bruce Springsteen

Pet najbezbednijih pesama za vožnju:

1. Stairway to Heaven – Led Zeppelin

2. Under the Bridge – Red Hot Chili Peppers

3. God’s Plan – Drake

4. Africa – Toto

5. Location – Khalid

Ipak je ovo lista koju je sastavila Moneybara, britanska kreditna i lizing kompanije za automobile. Čisto sumnjamo da su u ovo istraživanje uvrstili i muziku sa naših prostora, tako da do daljnjeg moramo čekati da se i kod nas pojavi agencija koja će istražiti koje su to pesme najbezbjednije odnosno najopasnije za slušanje u automobilu.

Svakako savetujemo mlađe vozače da nakon noćnog izlaska i polaska kućama u svojim automobilima slušaju neku laganiju muziku.

Izvor: automobili.ba

Na našem sajtu u kategoriji „KVIZ“, zabavi se i proveri koliko dobro poznaješ omiljenu marku automobila. Klikni „OVDE“.