fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Šta se zapravo krije ispod Bondovog Astona Martina DB5? (FOTO- VIDEO)

Foto: PrintScreen- Youtube/Carfection

Serijal filmova James Bond verojatno je najpoznatiji na svetu. Od prvog filma, Dr. No, do poslednjeg, No Time to Die, prošlo je gotovo 58 godina, a verujemo da će se isti snimati barem još nekoliko decenija.

Iako su se redovno menjali glumci, radnje, lokacije i brojni detalji, James Bond je skoro uvek bio veran jednom automobilskom brendu – Astonu Martinu. Tako su se u filmovima pojavljivali modeli poput DBS-a, V8 Vantagea, V12 Vanquisha i One-77a, ali definitivno najveća ikona je uvek bio model DB5, koji se prvi put pojavio u nastavku Goldfinger.

U najnovijem nastavku No Time to Die takav Aston Martin DB5 ponovno ima važnu ulogu. Sa obzirom na brojne potere, scene jurnjave i drifta, mnoge je zanimalo što se zapravo nalazi ispod poklopca motora tog automobila, a YouTube kanal Carfection ga je imao priliku provozati ga na slavnom Silverstoneu i od glavnog kaskadera Marka Higginsa saznati sve detalje.

Prvo svakako treba znati da su producenti, kao i u većini ozbiljnijih filmova, pripremili nekoliko verzija istog automobila. Jedan automobil je zapravo pravi DB5, nekoliko njih su verzije sa različitim oružjima i oštećenjima, a posebni primerci su napravljeni za akcijske scene vožnje.

Primerci za vožnju su pravo remek-delo, ali će ih mnogi nazvati i svetogrđem. Iako ovakav Aston Martin spolja izgleda kao i svaki drugi DB5, reč je o automobilima koji imaju karoseriju napravljenu od karbonskih vlakana, uz još dodatnu čvrstoću sa sigurnosnim kavezom.

Celi automobil tako teži tek oko 1000 kilograma, ali najveća je tajna i ono što se nalazi ispod poklopca motora. Naime, ovaj DB5 pokreće moderni ‘šestak’ sa 300 konjskih snaga. Iako niti voditelj niti kaskader nisu tačno otkrivali o kojem je motoru reč, voditelj je svakako dao naznaku da se ispod haube nalazi BMW-ov motor.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *