fbpx

Zanimljivosti o automobilima

Šta se desi kada stari dizelaš pretera sa gasom (VIDEO)

Motori koji se ugrađuju u kamione, obično su napravljeni tako da mogu da pređu veliki broj kilometara uz konstantne napore (prevoz tereta, vuča prikolice), nepovoljne uslove rada i klimatske (ne)prilike.

blank
Foto: Screenshot Youtube

Naravno, svi oni imaju i svoje granice, a momci sa YouTube kanala KT3406E su odlučili da testiraju gde se one nalaze.

Stari dvotaktni 8V71 Detroit Diesel motor, zapremine 9,3 litara sa oko 300 „konja“, koji pokreće GMC-jev tegljač iz ’70-ih godina, podvrgnut je „zlostavljanju“ u vidu rada na punom „gasu“, na oko 4.500 obrtaja u minutu, znatno više nego što je ikada bio predviđen da radi.

Motor koji pre toga nije startovan punih 12 godina, dobro se držao par minuta, a onda je počeo postepeno da se „raspada“, prenosi „Telegraf.rs„.

Počela su da pucaju creva rashladne tečnosti, da bi na kraju, i sam motor „izdahnuo“. Prvo je došlo do pucanja ventila, a zatim i jednog od klipova, a nakon toga se agregat i zapalio.
Nakon raspada, ovaj motor je izvađen i detaljno analiziran da se vidi stanje nakon pomenute „torture“, piše TopSpeed.

Interesantno je da bi ovaj dvotaktni „dizelaš veteran“, i pored svojih 50 godina starosti, zatim i „spavanja“ dužeg od decenije, verovatno još uvek dobro radio neko vreme i pokretao stari GMC tegljač.

Izvor: Telegraf.rs